Foto: TINE Mediebank

Det er 15 år siden ekstra lett melk så dagens lys. Foto: TINE Mediebank

Det er  15 år siden ekstra lett melk så dagens lys. Melken har vært en suksess siden den ble lansert i 2000, og er i dag den eneste melkevarianten som øker i salg.

Ekstra lett melk ble lansert i 2000 og har siden da hatt en stor vekst hvert år. Bare de siste 5 årene har veksten vært på nesten 40 %. Hver nordmann drikker noe under 80 liter vanlig hvit melk i året, og inntaket av melk har gått jevnt nedover siden begynnelsen av 1980-tallet. Det gjelder både helmelk, lettmelk og skummet melk. Unntaket er ekstra lett melk.

Årsaken til suksessen

Fettprosenten i ekstra lett melk er lav, men fortsatt høy nok til at smak og konsistens ligner melk med høyere fettinnhold som mange har vært vant til. Ekstra lett melk har lenge vært den eneste melken som inneholder vitamin D. Dette er trolig med på å forklare suksessen.

– En del nordmenn risikerer å få i seg for lite D-vitamin, og ekstra lett melk er et godt supplement til fisk, egg og tran som er de viktigste kildene til vitamin D i kostholdet, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Innholdet av vitaminer og mineraler er ellers det samme som for de andre melkevariantene. Ekstra lett melk er merket med Nøkkelhullet, som vil si at den tilfredsstiller kriteriene om et lavere innhold av fett, sukker og salt.

Den nye drikkemelken

Det er først i forbindelse med frokost, lunsj og kveldsmat vi drikker ekstra lett melk. Ekstra lett melk har blitt den nye drikkemelken og hele 2/3 drikkes. 14 % brukes på frokostblandingen.

Det er også forskjell på hvordan vi bruker de forskjellige variantene av melk. Ekstra lett melk og skummet melk er de variantene som i størst grad drikkes, mens helmelk og lettmelk gjerne brukes til matlaging og baking.

 

Pressemelding frå Opplysningskontoret for Meieriprodukter – melk.no