Kyr Danmark

I årets første fire måneder har 32 melkeprodsenter gått konkurs, viser nye tall.

– Konkursbølgen blant danske melkeprodusenter vil fortsette, hvis det ikke blir gjort noe for å sikre en høyere melkepris, forteller formann for Danske melkeprodusenter, sier Kjartan Poulsen, til DR Syd
–Vi blir nødt til at få innført et styringsredskap på europeisk plan, som kan få produksjonen under kontroll, ellers ender vi med at konkurrere hverandre til døde. Man kan ikke produsere melk for knapt to kroner literen, sier Kjartan Poulsen til DR Syd.
Reaksjonen fra formannen kommer på nyheten om at 32 melkebønder har gått konkurs i årets første fire måneder. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har trykket for DR Nyheder.
Dermed er der utsikt til enda flere konkurser enn i redselsåret 2015, hvor 60 melkebønder gikk konkurs i løpet av hele året.
Det er de meget lave melkepriser, som sammen med bøndenes høye gjeld er skyld i de mange konkursene. Og, ifølge Kjartan Poulsen, er det stigende antall konkurser kun toppen av isfjellet.
– Der er langt flere, som har det vanskelig, og vi vil komme til at se flere konkurser resten av året. Hver gang prisen faller, så prøver den enkelte bonde å produsere mere melk. Det er en ond sirkel, forklarer Kjartan Poulsen, til DR Syd.
Beregninger fra Seges viser også, at omkring 700 av de 3.300 melkeprodusentene er kriserammet, og 400 er direkte konkurstruet.
Kilde: Landbruksavisen