Rett/galt: Uansett hva du gjør som bonde, må du forholde deg til et skiftende klima – og skiftende forbrukertrender. Foto: Istock

Er du en klimaversting eller et grønt håp? Som bonde gjelder det å holde tunga rett i munnen!

Magnus Haugland

Holdninger til matproduksjonen er i endring. Framover vil trolig forbrukerne i større grad gjøre valg basert på klimaavtrykket til maten i butikkhyllene.

Noen ganger får vi inntrykk av at landbruket er så klimafiendtlig at folk kommer til å slutte å kjøpe maten vi lager, og vi bare kan legge ned. Er det virkelig sånn, eller hva sier egentlig forskningen om trendene i befolkningen?

Andre ganger får vi vite at landbruket er nøkkelen til å løse klimaproblemet. Men er det sant – at vi i landbruket sitter med enkle løsninger som kan fikse det hele? Hva kan egentlig bonden gjøre for å produsere et mest mulig klimavennlig produkt, sånn at klimabevisste kunder velger våre varer i butikken? Det er mange gode argumenter for å kjøpe norsk mat, men er vi best på klima?

Bob van Oort

Hanne Eliassen

I denne podcast-episoden snakker vi med Bob van Oort, forsker ved Cicero – senter for klimaforskning, for å få innblikk i hvor vi er på vei og hva det er mulig for bonden å bidra med. Hanne Eliassen – klimarådgiver i Norsk Landbruksrådgiving, deler sine erfaringer med klimatiltak i landbruket.

Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod