bv43_aktuelt1

Teleopplysningen er et Tallin-basert firma som prøvde å lure Haugaland Avløysarlag for 10.996 kroner. Foto: Torbjørn Ruud.

Katalogsvindlere og fakturasvindlere prøver å lure bønder og andre småbedrifter til å betale dyrt for verdiløs katalogoppføring.

Anne Kari Grimstad

Både Haugaland Avløysarlag og Torbjørn Ruud i Ølen er av dem som har vært utsatt for lureri. Det var som sjølstendig næringsdrivende at Ruud ble utsatt for svindelforsøk, han jobber også i Haugaland Landbruksrådgjeving. Men verken Ruud eller avløserlaget beit på. Begge fikk et tilbud fra Teleopplysningen.no, som kunne friste med oppføring i en telefonkatalog, med binding i to år, til kr 5.498,- per år. Ruud forsto at her var det ugler i mosen. Han fant en trekloss som var alt for tung for den frankerte svarkonvolutten, skrev «nei takk» på klossen, og posta den. Nå håper han at svindlerne har fått straffeporto. Ruud har funnet ut at Teleopplysningen. no tidligere het AdsNord OÜ og hører hjemme i Tallin. De sender ut gule skjemaer med tilbud om oppføring i en nettkatalog. Mange bedriftseiere tar dette for å være fra «Telefonkatalogen» eller «Gule Sider». De sjekker bedriftsopplysningene, skriver under og returnerer skjemaet, slik det står at en skal gjøre i brevet som følger med. På internettsidene til tidsskriftet Dine Penger fant Ruud disse rådene, for dem som vil ha katalogoppføring:

 • Søk på internett
  Google firmanavnet, eller les på http://www.varslingslisten.no/varslingslisten.htm
 • Navneherming
  Vær oppmerksom på firma som spiller på navnelikhet med etablerte produkt. Hvis de sier at du allerede er kunde, så sjekk det opp.
 • Få skriftlig tilbud
  Ikke si ja på telefonen. Som bedriftseier er en ikke beskytta av angrerettsloven.
 • Les ordrebekreftelsen
  Sjekk at fakturaen stemmer med bestillingen din.
 • Superduper-pris
  Vær på vakt hvis du blir pressa til å si ja til et spesielt godt tilbud.
 • Send svar
  Ta deg alltid tid til å sende en enkel, skriftlig reklamasjon til avsenderen hvis du får feil ordrebekreftelse, feil faktura eller inkassovarsel.
 • Ikke betal
  Ikke betal en feil faktura, bare for å bli kvitt problemet. Det er slik svindlerne overlever. Ikke la deg skremme av ordet inkasso. Send et brev til inkassoselskapet, og forklar at kravet er feil. Hvis du kan dokumentere at du har bestridt kravet, skal det ikke drives inn som ordinær inkasso.
 • Sjekk Brønnøysundregisteret (www.brreg.no)
  Hvis firmaet ikke er registrert i Brønnøysundregisteret, er det helt useriøst. Men det finnes useriøse firmaer også i registeret.