BN+

God betring:Frå midten av 1990-talet gjekk bruken av antibiotika kraftig ned i Noreg. Illustrasjonsfoto frå fjøset til Elbjørg og Nils Melbøe i Sandnes, Bv 14 i 1998.


MOLDROK:

Ei kort historie om antibiotika i mjølkeproduksjonen



Kva er det som gjer at antibiotikabruken i norsk mjølkeproduksjon er så låg? Og vil bruken av antibiotika halda seg låg også i framtida?


Eirik Magnus Fuglestad, forskar ved Ruralis og bonde i Bjerkreim



​La oss sjå føre oss ein bonde på eit lite bruk ein gong på 1950-talet. Han har neppe meir enn eit par kyr – maks fire- fem. Fleire kyr treng han ikkje, for han er «to-kyrs industriarbeidar» som forfattar Andreas Hompland ein gong formulerte det.
Det er ein kald vintermorgon ute, men i det vesle fjøset er lun varme frå kyrne som står bundne på båsar under eit lågt tak. I handa har bonden ei sprøyte med penicillin – eit antibiotikum – som han skal setja i juret på gamlekua si, ho Dagros. Kua har nemleg fått mastitt, eller jurbetennelse; ein sjukdom som øydelegg jura og mjølka frå kua, og ein sjukdom som mjølkebøndene i generasjonane før har slite med. Vår bonde derimot, kan enkelt kurera sjukdommen med den nye mirakelmedisinen som antibiotika representerer.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her


Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.