HØYR!

– Godt å vite at verden støtter oss

4. mars 2022 | Dessutan

Det er vanskelig å forestille seg å våkne til lyden av bomber.

Ukrainske Dmytro Yesipov følger med på krigen i hjemlandet fra Jæren.

Jane Brit Sande

Dmytro Yesipov er en mange ukrainere som jobber i landbruket i Norge. Han forteller om tøffe timer og dager etter at Russland gikk til angrep på hjemlandet.

– Da jeg våknet om morgenen, hadde jeg fått meldinger fra min mor. De hadde blitt vekket av lyden fra bombene, sier han.

Yesipov er fra Bikakiv, øst i Ukraina. Han bor på Jæren og er ansatt på Wiig Gartneri. Her har han også mange kollegaer fra hjemlandet.

– Vi finner sammen, støtter hverandre og prater om det som skjer hjemme, sier han.

Som ansvarlig for småplanter, har Yesipov et stort ansvar i gartneriet. Men det er vanskelig å ha et klart hode på jobb, sier han.

– Jeg vet ikke hva som vil skje med foreldrene mine. De sender meg meldinger i løpet av dagen, og i hvert ledige minutt kontakter jeg dem og vennene mine i Ukraina, og oppdaterer meg på nyhetsbildet.

Yesipov sier at han er heldig som er i Norge nå, men at det samtidig er en vanskelig situasjon.

– Jeg er bekymret for familien min. Det er vanskelig å forestille seg å våkne til lyden av bomber, og alt som skjer hele tiden. Vi har ikke opplevd noe lignende.

Foreldrene hans sitter hjemme, det er for farlig å gå ut.

– Hvis det kommer bomber, går de ned i kjelleren. Folk som bor i boligblokker eller ikke har egen kjeller, går til byggets eller byens tilfluktsrom, eller på undergrunnen, sier Yesipov.

Han skryter av arbeidsgiveren som er støttende, og har sagt at de vil hjelpe.

– Men jeg vet ikke hva vi kan gjøre i denne situasjonen. Hva kan vi gjøre videre?

Yesipov er imponert av norske myndigheter som har sendt ut melding om at ukrainere som er i landet på visum, får suspendert utreiseplikten inntil videre. De kan altså bli, uten at det får konsekvenser.

– Dette er bra for oss som er i Norge nå, sier han.

I flere norske byer vaier folk det ukrainske flagget for å vise sin støtte. På sosiale media florerer det av støtteerklæringer.

– Det betyr mye. Det er godt å vite at verden støtter oss i en tøff tid, sier Yesipov.

I flere byer blir gatene fylt opp av folk som demonstrerer.

– Til og med russere i Russland demonstrerer i gatene. Vi er ikke alene, sier Yesipov.