BN+Ta kontrollen: Bruker du ultralyd, kan du sjå om kua er drektig med tvillingar. Kyr med tvillingar har kortare drektigheitlengde og bør sinast av ei til to veker tidlegare enn andre kyr. Og helst ha litt meir energi i sintida slik at ho ikkje mister hold. Foto: Istock/ Diane Kuhl

Ta kontrollen: Bruker du ultralyd, kan du sjå om kua er drektig med tvillingar. Kyr med tvillingar har kortare drektigheitlengde og bør sinast av ei til to veker tidlegare enn andre kyr. Og helst ha litt meir energi i sintida slik at ho ikkje mister hold. Foto: Istock/ Diane Kuhl


Tvillingfødslar i mjølkeproduksjonen er ei utfordring både for kua og kalven. Og omfanget aukar, først og fremst som ein konsekvens av høg yting.


Liv Kristin Sola


Statistikk viser at tal tvillingfødslar har auka i mange europeiske land, også i Danmark. Line Fruergaard-Roed i VikingDanmark, har kartlagt omfanget av tvillingfødslar i danske besetningar. Ho har sett nærare på kva som skjer, og på kva du kan gjere for å ta best mogleg vare på både ku og kalvar, når kua er drektig med tvillingar – og etter at kalvane er født.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.