BN+

Godt samarbeid: Avlsrådgivar Gro Knutsen er innom hjå bonde Lars Vassend fire gonger i året. – Eg må bli utfordra på nye mål, elles sovnar eg vekk, seier Lars.

Alltid undervegs

Avdråtten auka med 2000 kilo EKM då Lars Vassend bytta ut mjølkegrava med robot. Men eit spissa avlsarbeid og betre kalvestell kan også vise seg å vere jokerar i drifta.


Liv Kristin Sola


Det har blitt romslegare i fjøset til Lars Vassend på Høgset Gard i Porsgrunn. På det meste hadde han over 70 årskyr. No er talet nede på 58. På same tid er kvoten auka frå 500 til 530 tonn. Roboten har mykje av æra. Den kom på plass i 2019, og ytinga auka frå åtte til ti tusen kilo EKM, per årsku – på tre år.


– Fleire mjølkingar ga meir mjølk, og vi måtte redusere talet på kyr. Det gir meir plass i fjøset og mindre trykk på roboten, og lettar arbeidet, forklarer Gro Knutsen.


– Eg hadde eit mål om 9000 liter, så no er det berre å legge seg bakpå, fleipar Lars, og får eit skeivt blikk frå rådgivaren.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.