BN+

Ropar varsku: Mjølkeprodusent og rådsmedlem i Tine, Rolf-Daniel Midtun, her med minstemann Fride på halvanna år, er uroa for samvirket si framtid når stadig fleire mjølkebønder satsar på eige gardsmeieri. Foto: Privat


Når volumprodusentar i sentrale strok etablerer gardsmeieri, ringer alarmbjøllene i fjøset til Rolf-Daniel Midtun. Han fryktar eit svekka Tine og eit landbruk på veg tilbake til 1920.


Sjur Håland


– Volumprodusentane går inn i eit terreng som dei små nisjeprodusentane har skapt. Dei nyttar seg også av salskanalane som dei har etablert. No vil også bønder med store mjølkekvotar ta ut meirpris i denne marknaden. Det er skummelt, seier Midtun.

Bestemor får konkurranse

I Eivindvik i Gulen kommune i Vestland driv Midtun med mjølkeproduksjon med kvote på vel 300.000 liter. Til produksjonen på garden høyrer også kjøtproduksjon med eige påsett og innkjøpte oksekalvar i tillegg. Vinterstid har han også nok av arbeid i eigen skog. Mjølka leverer bonden til Tine sitt anlegg på Byrkjelo, kor det blir produsert Norvegia-ost i store mengder til forbrukarar i heile landet.


Små nisjeprodusentar av ost er også ein del av mangfaldet i det norske matproduksjonslandskapet, understrekar bonden.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.