Markvandring: Byre-bøndene har villig delt kunnskap og erfaring. Her er bonde Harald Wiig Bjørn-Nielsen og grønnsaksrådgiver i NLR, Kari Aarekol, i sving i feltet med hvitløk under en markvandring i 2016. Arkivfoto.

Den prestisjetunge prisen «Årets meitemark» ble i år delt ut for 30. gang, under middagen på Økologisk Norge sitt årsmøte.

Jane Brit Sande

Gunhild Flatebø og Harald Wiig Bjørn- Nielsen er «Årets meitemark».

– Det føles riktig å dele ut prisen her i Rogaland, et stort landsbruksfylke, men med lavest økoareal i landet. Å satse mer på sunn, økologisk mat har aldri vært viktigere enn nå i møte med klimakrise og krig i verdens kornkammer, sier Markus Hustad, daglig leder i Økologisk Norge, i en pressemelding.

Flatebø og Wiig Bjørn-Nielsen har vært økologiske grønnsaksbønder på øya Byre i Ryfylke siden midten av 1990-tallet. I 2003 overtok de butikken på Ullandhaug økologiske gård, under navnet Økologiske dagligvarer AS, hvor absolutt alle varene er økologiske.

– Vi gratulerer vinnerne! Gunhild og Harald har vært utrolig viktige for å fremme sunn, miljøvennlig mat i fylket. Både som faglig dyktige og idealistiske økobønder og som iherdige økobutikkdrivere. Nå håper vi oppmerksomheten prisen gir vil inspirere andre til å satse økologisk, sier Hustad.

Hedersmeitemark: Gunhild Flatebø mottok hedersprisen på vegne av seg selv og Harald Wiig Bjørn-Nielsen. Foto: Sindre Buchanan

Stikkord denne saka: