1.-3. november er det igjen tid for Agrovisjon, landbrukets viktigste møteplass i 2019. Et landbruk i endring er satt som overskrift, og landbruket møter betydelige krav om omstillinger på flere områder.

Klima er et område der landbruket blir utfordret til å gjøre noe. Det som mange hevder er løsningen, er å spise mindre kjøtt så reduseres utslippene. Men for norsk landbruk er det ikke så enkelt. En stor del av verdiskapingen i landbruket er knyttet opp til produksjon av gras, og skal gras ha noen verdi må det foredles gjennom en dyremage og bli til kjøtt. At norsk landbruk tar klimautfordringene på alvor er det ingen tvil om, og under Agrovisjon vil der være flere foredrag som setter søkelys på dette. Både Norsk landbruksrådgivning og Innovasjon Norge har dette som tema, men med forskjellig vinkling.

Olav Røysland

En annen sak som har fått mye oppmerksomhet de siste årene er dyrevelferd. Det som var bra dyrevelferd for noen år siden, er ikke nødvendigvis det i dag. Verden endrer seg og vi med den. Lørdag arrangeres et dyrevelferdsseminar som vil belyse mange av problemstillingene rundt dette.

På Agrovisjon vil du kunne se det siste innen maskiner og utstyr. Og de teknologiske endringene går fort. Roboter er på full fart inn i landbruket, traktorene blir selvkjørende, automatiske sporings- og gjerdesystemer passer på at beitedyra holder seg der de skal. Dette og mye mer vil du kunne se hos utstillerne.

Agrovisjon er mer enn en maskinutstilling. Det er og en viktig møteplass både faglig og sosialt. Bondelaget arrangerer kurs for unge bønder fredag og lørdag, med 100 påmeldte tyder det på et godt engasjement fra de som skal være bønder fremover.

Flere sosiale arrangement finner sted i løpet av helgen. Det starter med Bondepub på Clarion Hotel Energy på fredagskvelden og på lørdagen er der festmiddag med underholdning og god musikk.

Vi er opptatt av at ungdom skal synes at landbruket er en spennende arbeidsplass, og vi inviterer alle videregående skoler til å besøke Agrovisjon. Vi tilbyr standplass til de skolene som er spesielt rettet mot landbruk. I år vil vi også gjøre litt stas på årets lærling innen landbruksmaskinmekanikerfaget. Og seks lærlinger fra hele landet er plukket ut. Disse vil vi gjøre litt stas på under Agrovisjon og de vil også bidra aktivt for å markedsføre yrket overfor ungdom.

Nytt av året er Ladies Club på Scandic Forum på lørdagen, et sosialt arrangement med faglige innslag. Noen reagerer på navnet, men ingen har reagert på innholdet, som er ganske jordnært. Sjekk ut mer om dette på våre hjemmesider www.agrovisjon.no eller last ned Agrovisjon appen.

For å gjøre det enkelt å komme til messen setter vi opp gratis shuttle-buss fra jernbanestasjonen til Stavanger Forum med avgang hvert 30. minutt. Bussen går i hele åpningstiden, samt frem til kl. 02.00 på fredagskvelden.

Velkommen til en hyggelig helg i Stavanger!

Olav Røysland, leder Agrovisjon 2019

Stikkord denne saka: