Fenalår fra Norge

Fenalår fra Norge kan få beskyttet betegnelse i EU. (Illustrasjonsfoto)

Matmerk har sendt søknad til EU for å gi Fenalår fra Norge beskyttet betegnelse.

Jofrid Åsland

– Det kan ta opp mot to år før EU har behandlet ferdig søknaden. EU stiller strenge krav til dokumentasjon og etterprøvbarhet for å oppnå denne formen for juridisk beskyttelse. Vi er særdeles optimistiske fordi vi har dokumentert at fenalår er et unikt norsk produkt, at produksjonsmåten og kvaliteten har lang autentisk historie og at det har et sterkt omdømme i Norge. Fenalåret er et produkt som går tilbake til vikingtiden, og som har skriftlig dokumentasjon siden middelalderen, sier Nina Sundqvist, administerende direktør hos Matmerk, til matmerk.no.

Sundqvist opplyse at det lover godt for fremtidig ekspot av Fenalår fra Norge dersom produktet får stempelet beskyttet betegnelse i EU. I dag er det bare Tørrfisk fra Lofoten som  har fått EU sitt stempel.

Matmerk.no skriver at det i dag blir eksportert Fenalår fra Norge til blant annet Franrike og Sveits, og at de ønsker å sikre seg mot kopiering og juks i det europeiske markedet. Går søknaden om beskyttet betegnelse gjennom blir Fenalår fra Norge beskyttet på samme måte som Parmaskinke, Pata Negra, Roquefort og Champagne.

Søknaden ble sendt fra Matmerk på vegne av produsentsammenslutningen som består av ni norske fenalårprodusenter, i følge matmerk.no.

Les mer om norske spseialiteter: – Norske produsentar lager fantastiske produkt. Verda ser til det norske kjøkken, og Rogaland er Noregs svar på Toscana, lovpriste Nina Sundqvist, administrerande direktør i Matmerk, då Skinke frå Suldal og svin frå Jæren fekk stempelet Spesialitet frå Matmerk. 

Stikkord denne saka: