BN+

Hypermoderne: John Deeres framtidsførerhus er et kommandosenter hvor skjermarealet nærmer seg kvadratmeteren. Kjørespaken har trykkfølsom skjerm i stedet for knapper.


På landbruksteknikkmessa Agritechnica, viste både John Deere og Massey Ferguson førerhytter hvor rattet var byttet ut med joystick. Teknologien er klar - spørsmålet er om kundene er modne.


Magnus Østby, frilansjournalist


En stadig større del av arbeidsoppgavene i landbruket skjer ved bruk av GPS og autostyring, og føreren blir i større grad en operatør som kontrollerer arbeidet. Dermed er det mindre behov for ratt, ifølge John Deere og Massey Ferguson. Joystick-styring er velkjent på anleggsmaskiner, og er nå tilgjengelig på Massey Fergusons skurtresker IDEAL. Ifølge Massey Ferguson kan joystick-styring bli tilgjengelig på deres traktorer allerede om to til tre år.

Kommandosenter

De to førerhyttene minner om kommandosentre fylte med skjermer. Der rattkonsollen skulle vært har John Deere plassert en stor og brei skjerm med høyderegulering, mens Massey Ferguson har en skjerm på høykant. Begge førerhyttene har breie skjermer over frontruta og én eller flere skjermer på høyre side. Skjermene foran gir informasjon om arbeidet som utføres, både teknisk og agronomisk. Skjermene i armlenet og på siden brukes til innstillinger av traktoren, som på tradisjonelle terminaler. John Deere bruker den tradisjonelle kjørespaken på høyre side til styring og framdrift, mens Massey Ferguson har valgt en egen styrespak i venstre armlene. Massey Ferguson har også tatt en Audi e-Tron, og byttet ut de tradisjonelle speilene med kamera.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,