Morgan Rege reagerer sterkt på at ansiktet hans er sladda i filmen Pels.

Morgan Rege reagerer sterkt på at ansiktet hans er sladda i filmen Pels.

 

Dokumentaren Pels har ført minkebønder i medias søkelys igjen. Aktivister vil ha næringa bort, mens et splittet ekspertutvalg anbefaler videre drift med bærekraftig utvikling.

 

Jofrid Åsland

 

– Det røyner ganske godt på. Jeg var forberedt på at NRK ville sende dokumentaren, men håpa at de ikke kunne av etiske grunner, sa Morgan Rege på telefon til Bondevennen.

Han er en av bøndene som ble filma med skjult kamera av Frank Nervik.

Rege reagerer sterkt på at ansiktet hans er sladda i filmen.

– Jeg opplever dette som mobbing av en hel næring, fortalte Rege.

Han er svært kritisk til at opptaka er gjort av en person som ikke er nøytral.

– Vi er klar over at det blir brukt en kontroversiell metode, men har gjort våre vurderinger underveis, og føler vi står trygt. Filmen er en fortelling om Frank Nervik og hans historie, opplyste Bjarte Mørner Tveit, produsent for filmen, til Bondevennen før dokumentaren ble vist.

 

På Brennpunkt

– Ved de tidligere avsløringene har næringa klart å vri fokuset over til at dette bare er snakk om noen få unntak. Det har blitt litt akseptert at bildene stammer fra de verste pelsdyroppdretterne, så hvis pelsdyrnæringen bare får bort verstingene så vil alt være bra, sier Frank Nervik i dokumentaren Pels.

Om hvorfor han filma med skjult kamera skriver nrk.no: Han ønsket å se hva som skjedde hvis han selv utga seg for å være interessert i å starte med pelsdyroppdrett, og ba de rekrutteringsansvarlige i Norges Pelsdyralslag om å finne en seriøs pelsbonde som kunne gi ham opplæring.

Nerviks mål var å dokumentere at problemene med pelsdyrhold også gjelder de beste produsentene.

Guri Wormdahl, informasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, mener pelsdyrbøndene blir fremstilt på en krenkende måte i dokumentaren. Hun karakteriserer fremstillingen av bøndene som et karaktermord.

– Jeg mener dokumentaren representerer flere tydelige brudd på presseetikken, sa hun til Bondevennen.

 

I ekspertutvalget var det flertall for bærekraftig utvikling av næringa.

I ekspertutvalget var det flertall for bærekraftig utvikling av næringa.

Utvalg for pelsdyr

I dag, mandag, la ekspertutvalget frem sin utreding til landbruksminister, Sylvi Listhaug.

I utvalget var det flertall for bærekraftig utvikling av næringa. Fem av åtte stemte for pelsdyr med visse vilkår. Endring av regelverket skal føre til bedre dyrevelferd, og Mattilsynet må kunne reagere raskt på regelbrudd. Det skriver regjeringen.no på sine nettsider.

Et mindretall på tre var for en styrt avvikling av bransjen. Begrunnelsen var usikkerhet knyttet til om pelsdyrenes behov kan tilfredsstilles i nettingbur på små arealer.

Du kan lese mer om utvalgets avgjørelse i Bondevennens nummer 1 2015.

Stikkord denne saka: