Svingte saksa: Anne-Lise Haugdahl Humstad deltok i selve Norgesmesterskapet og endte på en respektabel 6.plass. Foto: Kåre Petter Sundet.

For første gang i Norgeshistorien har et knippe av NSG sine lokallag arrangert et trippel-NM. Det ble en ubetinget suksess med fornøyde deltakere, publikum og arrangør.

Anne-Lise Haugdahl Humstad

Arrangementet ble avholdt på Austrått Gård, Fosen i Sør-Trøndelag, i flotte, historiske omgivelser. Alle de tre NM-titlene ble vunnet av favorittene, men ikke uten en viss spenning underveis.

Dobbel Knive i gjeterhund-NM

Jaran Knive, som tidligere i år har vunnet både VM og EM i bruk av gjeterhund, gjennomførte to flotte runder med sine hunder Gin og Bea, som landet henholdsvis første- og andreplassen. Der flere andre slet med å dele fra de buff-kledde sauene og få dem inn i kvea, så det lekende lett ut når Jaran og Gin entret banen. De delte ifra de buff-kledde og én ekstra sau, for så på elegant måte å lose blindpassasjeren unna. Til slutt kunne de rolig geleide de buff-kledde inn i kvea, til stor applaus fra tilskuerne. Norgesmester for andre gang I saueklipping handler det om å klippe både raskt og pent. Den som gjorde dette best av nordmennene for andre år på rad var Åsmund Kringeland, som til daglig klipper på Fatlands anlegg i Ølen. Ullhåndtering ble vunnet av en annen ringrev, nemlig Jonathan Gerhard Haakull, som har vunnet en rekke ganger tidligere. Til sammen deltok 57 deltakere i de ulike klassene i årets mesterskap.

Lekende lett: Jaran Knives hund Gin ble kåret til den beste gjeterhunden i Norge. Foto: Anne-Lise Haugdahl Humstad.

Lokale håp

Flere av de lokale håpene viste seg fram på en flott måte, med Thomas Borg på 5.plass i senior og Tore Mellemsæther på 3.plass. Anne-Lise Haugdahl Humstad deltok i selve Norgesmesterskapet og endte på en respektabel 6.plass.

Sporty landbruksminister

Også landbruksminister Jon Georg Dale besøkte Austrått hele helga. Ministeren hoppet opp på scenen og klippet et lam foran et jublende publikum. Etterpå spurte han spøkefullt på om det var mulig å bestikke dommerne, hvorpå arrangementsansvarlig Bjørnar Bakken kontret at det meste var mulig med noen ekstra millioner i neste jordbruksoppgjør.

Skepsis snudd til smil

Da ideen om et trippel-NM ble lansert møtte det litt motbør, både i klippemiljøet og i gjeterhundmiljøet, forteller Stig Runar Størdal, leder i hovedkomiteen.
– Dette var nok spesielt på grunn av omfanget og usikkerhet omkring tilgang på dyr. Skepsisen har altså snudd – til de grader. I løpet av helga har mange av skeptikerne smilende medgitt at dette var en god idé og et flott arrangement. – Og det er vi veldig glade for, sier NM-generalen.

Fullstendig resultatlister ligger på nmfosen.no/resultater

Stikkord denne saka: