BN+

Storfe-, småfe- eller svineprodusent? Da vil du merke endringer når du skal melde inn dyr til slakt. Du må oppgi dersom noen av dyra har avvik og hva slags avvik det dreier seg om, slik at slakteriet kan planlegge transporten best mulig. Foto: Arkivfoto


Norsk dyrehelse er blant de beste i verden. Det gir også det beste utgangspunktet for god mattrygghet. Fra nyttår av vil Mattilsynet, slakteriene og du som bonde gjøre dokumentasjon av dette enda bedre.


Ragnhild Margit Arnesen, prosjektleder i Mattilsynet
Ola Nafstad, fagdirektør i Animalia
Ingrid Melkild, fagsjef i Nortura
Ida Mathisen, sjefveterinær i KLF


I 2010 kom det nye krav til hvilken informasjon som skal sendes inn om slaktedyra før de sendes til slakt. Medisinering, restriksjoner på grunn av smittsomme sykdommer og helsetilstanden hos dyra er eksempler på slik informasjon. Samlebetegnelsen for denne informasjonen er matkjedeinformasjon (MKI).

En moderne kjøttkontroll

Innføringen av krav om matkjedeinformasjon betyr at kjøttkontrollen blir en kontroll av hele kjeden bakover i primærproduksjonen. Derfor må både husdyrprodusenten, veterinæren og slakteriet bidra. Fra nyttår tar alle slakteriene og Mattilsynet i bruk en ny løsning for matkjedeinformasjon. Det blir derfor noen endringer også for deg som produsent. Det nye systemet dekker dyreartene storfe, svin, sau og geit.

Nytt matkjedeinformasjonssystem

Prosjektet har samlet Mattilsynet og slakteribransjen. Animalia har arbeidet med videreformidling av allerede registrert informasjon, mens slakteriene har arbeidet for å legge om rutiner for datainnhenting, innmelding og digital overføring av MKI til Mattilsynet. Mattilsynet på sin side har utviklet et helt nytt dataverktøy, MAKKS (Mattilsynets KjøttKontroll System) som skal håndtere dataene og hjelpe med planleggingen av kjøttkontrollarbeidet.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.