BN+

Rimelig ordning: I dag brukes i underkant av én prosent av statsbudsjettet til jordbruksavtalen. Illustrasjonsfoto Bondevennen.


Etter den tørre sommeren ser vi – igjen - at den norske jordbruksmodellen fungerer bedre enn alle kjente alternativ.


Christian Anton Smedshaug, AgriAnalyse


De siste årene har prisvariasjonene på landbruksvarer vært store. For tiden er prisene lave. Dette har gjort at mange av Europas melkebønder kjemper en hard kamp for å overleve. Det har vært demonstrasjoner i EU-hovedstaden, Brüssel og melk er spilt på gater og streder for å vise at reguleringen ikke virker - og at prisene er langt under selvkostnivå. Likeledes vet vi at vårt naboland Sverige sliter med bare 60 prosent egenproduksjon av mat, og høy import av melk, til tross for mye godt jordbruksland - langt bedre enn i Norge. I Danmark er samlet gjeld i jordbruket over 300 milliarder og nær uhåndterlig i dagens marked. I hovedsak er gjelda fordelt på de 9 500 største brukene, som skylder over 20 millioner i snitt. Mindre banker har gått konkurs som følge av dette.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.