BN+

Eit eventyr: Kari Sigrun Lysne har testa 12 ulike aprikossortar for å finne den rette. – Trea oppfører seg annleis her enn andre stader i Europa, slår ho fast.

Ingenting er umogleg før det er prøvd



– Me har ein avtale med Vårherre. Om han syter for sol og varme, skal me ordne med vatn, seier Kari Sigrun Lysne, fruktbonde i Lærdal i Indre Sogn.


Liv Kristin Sola


Lærdal er velsigna med eit mildt og tørt klima og god jord. Vatning kontrollerer dei med vatn frå Lærdalselvi, som Vårherre har sytt for å legge gjennom heile bygda.


– Me bur i ei gryte med høge fjell og lite regn og gode veksttilhøve, seier Kari Sigrun Lysne.


Ho driv kommersielt med morellar, aprikos og bringebær. I tillegg har ho litt av det meste som veks på tre av frukt og bær. Denne dagen i midten av august er ho i innspurten av ei hektisk innhausting.

Eit raudoransje eventyr

Kari Sigrun er velsigna med arbeidsglede og pågangsmot. Prøve, feile og lære – og så gå vidare. Morellar og aprikos, det neste blir fersken. Hundre tre er allereie innkjøpt.


– Det er moro å sjå kva me kan få til, seier ho.


Å ligge i forkant og ta sjansar kostar pengar og krev tålmod. Då er det spesielt godt å lukkast, slik dei har gjort med aprikos. På bare bein fer bonden mellom frukttrea. Plukkar med seg ei aprikos, vrir frukta mellom nevane for å få ut steinen - og smakar.


– Sjå her, smak, freistar bonden, og byr på ei raudoransje saftig smaksoppleving, før ho fer vidare for å gje dagens instruksar til arbeidsfolket.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

LES BONDEVENNEN DIGITALT

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Logg inn med brukarnamn og passord.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Ikkje ennå abonnent? Prøv Bondevennen ei veke gratis her!

Er du abonnent på papir og ønsker digital tilgang?
Send oss en epost på post@bondevennen.no

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka:
Share This