Godt for mye: Kløver (Trifolium repens) – en aldri så liten vidunderplante. Foto: FKRA

Nesten alle danske grovfôrprodusenter bruker kløver i enga. Kanskje har vi noe å lære av dem.

Ingvild Steinnes Luteberget

Kløver er en fantastisk plante som fanger nitrogen fra lufta. Har du 30 prosent kløver i enga, kan den binde mellom 10-20 kg nitrogen, og redusere behovet for kunstgjødsel. Det sparer kostnader, og er et godt klimatiltak.

Kløver er òg en proteinrik belgvekst som er lett å fordøye for drøvtyggerne våre. Vi kan faktisk øke grovfôropptaket med 1-2 kg tørrstoff om dagen ved å ha en del kløver i fôret. Kløver er god måte for økologiske produsenter å øke proteininnholdet i grovfôret sitt på. I Danmark bruker 90 prosent av grovfôrprodusentene kløver i enga si. Så hvorfor er den ikke mer utbredt i konvensjonell drift her til lands?

I ukens podcast snakker vi om hvordan du kan lykkes med kløver i enga. Grovfôrrådgiver i NLR, Ragnhild Renna, har lang erfaring med kløver. Bør flere bruke mer kløver? Eller blir det bare mindre avling og dyrere grovfôr? Forsker i NIBIO, Håvard Steinshamn, forteller om sine funn og tanker etter mange års forskning på kløver.

Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod

Ragnhild Renna
Foto: Jostein Holmeng

Håvard Steinshamn

Stikkord denne saka: