Rett fôr: Også ammekua trenger rett fôr året gjennom og tilpasset «livsfase», enten de er i vekst, drektige eller nykalva. Foto: Istock

Med lavere produksjon enn melkekua, trenger ammekua tidvis et fôr som fyller vomma uten å gjøre dem feite. Men hvilket – og hvordan?

Ingvild Steinnes Luteberget

Ammekufôr forbinder mange med seint slått gras, gjerne høsta ved blomstring. Ammekua har lavere produksjon enn melkekua, og trenger derfor, i deler av året, et fôr som kan fylle vomma uten å gjøre dem feite. Men ammekua trenger mer enn bare struktur og fiber. Behovet for energi, protein og mineraler, varierer gjennom året, og må tilpasses til både kviger i vekst, drektige kyr og nykalva kyr.

I ukens nye podcast-episode snakker vi om viktigheten av å fôre ammekua rett gjennom hele året, og om hvordan vi gjør det i praksis. Vi får høre erfaringer fra veterinær Per Kristian Groseth, og fagsjef drøv i Felleskjøpet, Ann-Lisbeth Lieng. Episoden kommer i to deler. I denne første snakker vi om hvordan vi bør fôre den voksne ammekua, og hvordan du kan lage et grovfôr tilpasset ammekuas behov. Målet er å fôre slik at du får friske, fruktbare kyr, som avvenner store kalver.

Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod

Per Kristian Groseth

Ann-Lisbeth Lieng

Stikkord denne saka: ,