Gode gener i generasjoner: En datamaskin kan hjelpe deg med å plukke ut avlsdyr, men dine egne observasjoner av dyra dine kommer også svært godt med. Foto: Istock

Det tar tid å avle fram de beste melkekyrne. Ukens Bv-podcast gir deg tips om hvordan du unngår tilbakeslag undervegs.

Ingvild Luteberget Nesheim

Gener har stor betydning for hvor godt ei melkeku produserer. Avl er å velge ut dyr med gode gener som utfyller hverandre og passer sammen – og å krysse dem for å få frem avkom med bedre egenskaper i neste generasjon. Det tar tid fra du inseminerer ei ku, til du kan høste godene av avlsfremgangen. Derfor er det så viktig å gjøre de rette valgene! I dag kan en datamaskin plukke ut avlsdyr for deg, men hvis du selv ikke går ut i fjøset og faktisk studerer egenskapene til dyra, kan du gjøre store feil.

I ukens podcast har vi fått med oss en gjesteprogramleder: Hanne Varhaug Helland. Hun er selvstendig avlsrådgiver fra Varhaug på Jæren og skal snakke om hva du som bonde kan gjøre i praksis for å få størst mulig avlsfremgang. Du får også høre om erfaringer som melkeprodusentene Knut Johan Singstad og Erik Willgohs har gjort seg. Vi diskuterer hvordan du skal velge ut rette dyr som mor til neste generasjon melkekyr, for å skape ei holdbar ku som varer i mange laktasjoner.

Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod

Gjesteprogramleder: Hanne Varhaug Helland

Stikkord denne saka: