- Det er sånn vi vil se Stavanger under Gla'mat festivalen. Mye folk mellom de hvite telttakene, sol, god stemning, og mye god mat å få smake på.
- Fra scenen prøver kokkene å motivere mannen i gata til å lage god og sunn mat med gode lokale råvarer. Gjerne med utgangspunkt i den kokeboka som akkurat de, har for salg.
- Det første en møter på torget, er en stor stand fra Rymat SA. Først en varm velkomst, og litt hjernetrim, om Ryfylke, selvfølgelig.
- På Rymat sin stand, er det produsentene sjøl som står bak disken og møter kundene sine. En god anledning til å få svar på spørsmål, og tips til gode smakskombinasjoner.
- Små produsenter kan bli store når de står sammen.
- Sjokolade fra Lysefjorden. Hver sjokoladevariant har fått sin egen historie knyttet til naturen, personer og historien i Lysefjorden.
- Produsentene bak disken har det travelt med å sørge for at hyllene ikke går tomme.
- En stand med mange skatter og fristelser, både for øyet og for ganen. Både søte....
- ... og litt sunnere. Laksen fra Mikals laks, har vært å finne på Gla'mat helt siden starten, forteller innehaver Astrid Fossaa Viga.
- Produsentene fra Ryfylke er fornøyd med årets stand, men legger ikke skjul på at det er tidkrevende og kostbart å være med på festivalen. - Men så er det jo så kjekt!, utbryter de og smiler fra øre til øre.
- Hos Gastronomisk institutt (GI), inviterer de barna inn til å lage sin egen fiskerett. En skattekiste med fisk og grønnsaker, toppa med en valgfri saus, forteller Maria Lund, fra GI. Foreldre ingen adgang!
- Mens fisken står i grillen, er det tid til å tegne og lære litt mer om fisk og mat fra havet.
- Magne Cristensen, kjøkkensjef på GI, forteller om barn som er skeptiske til å spise fisk når de kommer. Etter at de har miksa sin egen skattekiste, lært litt mer om fisken i havet, så smaker det slett ikke så verst med fisk likevel.
- På Fellskjøpet sin stand, var det heller liten aktitvitet midt på dagen. To av tre traktorer stod stille.
- Hos Nortura har de storfekjøtt på grillen, og håper lukta lokker folk til å smake på godt norsk kjøtt.
- Bonde Birger Hetland, stiller gjerne opp for Nortura, og ansatt Bengt Egil Elve, for å bidra med grilling og vise fram bedriften sin. Etter en liten trøkk
- Etterhvert steg temperaturen, og det var flere enn Nortura som hadde fyr på grillen.
- Alm Gård hadde tatt med seg økologisk iskrem heilt frå Feios i Sogn og Fjordane, til Stavanger.
- Hva passer vel bedre med en is til å kjøle seg ned på? Et utvalg av 25-30 smaker som Alm Gård produserer for salg.
- Mjølk får eigne telemarksskyr, egg frå eigne høner og bringebær frå eigne planter. Slik har dei kontroll på dei viktigaste råvarene. Sjololadesmaken er vanskelegar å dyrka fram på Feios.
- Bak disken står bonden sjølv. Guus Morel kom frå Nederland til Norge i 2004. Dei siste ti åra har han og kona utvikla Alm Gård. På Gla'mat hadde Guss med seg Julia, også fra Nederland. Julia jobber på gården som utvekslingsstudent.
- Morellene kom seint i år, men etter en liten test, er det ingenting å utsette på smaken.
- Moreller, blåbær og jordbær. Smaken av sommer.
- Bygge nettverk er viktig for produsentene. Køhler paviljongen i teltet til høyre, har levert rabarbra som brukes som smak i Gelatoen til Il Gelato, i teltet til venstre.
- Geir Tengs driver iskremfabrikken Il Gelato i Egersund. Produksjonen av gelato og sorbet, starta i mai i fjor.
- - Gelato er iskrem med mindre fett og mindre luft, produsert under høyere temperatur, forklarer Geir Tengs. Vanlig iskrem er 10-11 prosent fett. Gelato har 4-7 prosent. Han har ulike varianter av gelato og sorbet i disken.
- Et godt teng når en skraper ned i bunnen av iskremboksen og må fylle på nytt.
- Herr og fru Wold representerer Madam Køhler og Køhlerpaviljongen. De har vært på Gla'mat i flere år. - Kjekt å møte kundene ansikt til ansikt. Det er en fin måte å markedsføre seg på, sier Ingebjørg og Per Ivar.
- Rabarbrasaft orginal, eller smakssatt. Det er du som avgjør valget. - Er været godt, er salget bra, sier Ingebjørg. - Utover kvelden vil folk ha andre ting i glasset, enn rabrabrasaft, Da bruker vi tida på å bygge nettverk med andre produsenter, forteller rabarbraprodusentene.
- Kart må til om en skal få en oversikt, eller om det er noe spesielt en er ute etter på sånn en dag som denne.
- Skulle det blir for mye folk i Vågen, er det bare å ta turen til andre sida av Domkjerka, ned til Breiavatnet. Der var det god plass og en roligere stemning.
Det er slutten av juli. Det er tid for Gla’mat festival. Folk strømmer til Stavanger i matfylket Rogaland.
Liv Kristin Sola
Folk møter fram i varme jakker og gode sko. Det blir stadig tettere mellom bodene. Sola titter fram, temperaturen stiger, jakkene må av. I Vågen ligger et digert cruise-skip, side om side med ærverdige Gamle Sandnes.
Lukten av ferdig tilberedt mat ligger som ei tåke over hodet på folk. Kald mat, varm mat, lokal mat og langreist mat. Her er det bare å begynne i en ende, og ta for seg, til magen sier stopp. Når det skjer, kan en sette seg ned, hvor som helst, og bare kikke på folk.
Bli med Bondevennen på en reise mellom bodene.
Stikkord denne saka: Gla'mat, Lokalmat, Mat