Nok dyr? Du trenger ikke bruke alle kvigene til å produsere fremtidens melkekyr. Lær mer om hvordan i ukens episode av podcasten Bondevennen. Foto: Istock

Å ha angst for å ikke ha nok kviger til rekruttering er et helt reelt problem. Bondevennens podcast gir deg råd.

Ingvild Steinnes Luteberget

Å ha angst for å ikke ha nok kviger til rekruttering er et helt reelt problem. Det er veldig viktig for økonomien å fylle kvoten, og de fleste ønsker å forsikre seg. Men det er kostbart å overforsikre seg.
Norske melkekyr lever alt for kort. I snitt får de 2,5 laktasjoner, altså blir de ca. 4,5 år gamle før de slaktes. De mest lønnsomme årene til ei melkeku er fra den har fått fire til åtte kalver. Klarer vi et snitt på fire laktasjoner per ku så trenger vi bare 25 prosent til rekruttering hvert år, og det åpner nye muligheter.

Få gode planleggingsråd

I ukas podcast diskuterer vi hvordan vi får holdbare kyr som kan vare i mange laktasjoner. Det kan igjen gi oss mulighet til å redusere påsettprosenten. Altså, du trenger ikke lenger bruke alle kvigene til å produsere fremtidens melkekyr. Men hva gjør vi med resten? Avlsrådgivere i TINE, Svein Egil Skartveit og Lars Byberg Timpelen, gir sine beste råd om produksjonsplanlegging for å hente ut økonomiske gevinster og øke kjøttproduksjonen på melkebruket.

Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod

Stikkord denne saka: