Global sikringskost: Mais er en av verdens vanligste mat- og fôrplanter. Foto: Istock

Bare du har det lunt nok, går mais an også i Norge.

Ingvild Luteberget Nesheim

Mais er en varmekjær plante som tåler tørke veldig godt. Den høstes bare én gang i sesongen og gir ofte store avlinger. Derfor er det en av de vanligste fôrplantene til drøvtyggere i store deler av verden.

I graslandet Norge er det som oftest for kaldt og vått for maisen, men på de luneste, varmeste stedene i Sør-Norge har flere prøvd mais. Det har stort sett gått bra, og samtidig gitt bonden en artig agronomisk utfordring.

I ukens podcast skal vi snakke om hva som skal til for å dyrke mais i Norge. Trond Vistnes fra Randaberg har dyrka mais i 11 år, og deler av sine erfaringer. Det er ikke alltid vi får maisen moden, men den kan fortsatt høstes og brukes som fôr.

Rådgiver i NLR Viken, Julie Wiik, har erfaring med maisdyrking i Vestfold, og deler også av sine beste tips og råd.

Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod

Julie Wiik

Trond Vistnes

Stikkord denne saka: ,