Alva Samdrift: Framme f.v. Alfred Berge Greidung, Martine Skåre og Sander Skåre. Bak f.v. Ingvild Berge, Steinar Greidung med Edith Berge Greidung på armen, Bertha Urke Berge, Harald Berge, Johan Berge, Aamund Berge med Oskar Berge Greidung på armen, og Per Ivar Skåre. Johan Berge, Aamund Berge og Per Ivar Skåre er dei tre aktive partane i Alva Samdrift.

Sogn og Fjordane har fått sin melkerobot nummer 100 i fjøset til Alva samdrift.

Tonje Heggertveit, rådgiver storfe, Nortura Førde

I nydelige omgivelser og et fantastisk sommervær inviterte Alva samdrift til fjøsåpning 2. juni. Mellom bratte fjell i Oppstryn har flere familier etablert ei samdrift og bygget et stort melkefjøs. Det 1850 m2 store bygget er levert av Fjøssystemer og huser robot nummer 100 i Sogn og Fjordane.

Fjøset er topp moderne med melkerobot, skaperobot, kraftfôrautomater, fullfôrmikser og kubørste – alt fra Lely. Samdriften har en melkekvote på 600.000 liter og planen er å fôre opp en del okser i tillegg.

Løsdriften har tre liggebåsrekker, to kraftfôrautomater og en velferdsavdeling. Fôret blir blanda i en fullfôrblander og fôres ut med bandfôring i taket.

Godt utstyrt: Lely Astronaut A4 melkerobot med vekt, aktivitetsmåler, drøvtyggerregistrering og pura steam.

God plass: Kalvebingene er romslige og oversiktelige med god boltreplass for kalvene.

Bandfôring: Smalt fôrbrett og bandfôring i taket. Melkekyr på ei side, kviger og okser på den andre siden.

Kalvene har stor tumleplass i fellesbingene. Etterhvert som de vokser til blir de flyttet til midtbingene. Okser og kviger flyttes videre i hver sin retning. Oksene mot utlastingsrampen og kvigene mot kalvingsbingene og løsdrifta. Utvendig er det laget en utlastingsrampe der dyrene kan stå før de går på slaktebilen. Tiltaket kan hindre at smitte kommer inn i fjøset.

Samdriften har fått hjelp og veiledning gjennom Storfeprosjektet i Sogn og Fjordane. De hadde en oppriktig vilje til å skape noe og resultatet ser veldig bra ut. Mye tyder på at de greier å fylle kvoten allerede første året i det nye fjøset. Det er det ikke alle som klarer.

Samdriften har bygget et fjøs for framtiden med fokus på dyrevelferd. Det var mange som ønsket å ta dette i øyensyn på åpningsdagen.

Egen logo: Samdriftens ønsker velkommen med egen logo, plassert på gulvet innenfor smitteslusen. 

Mange skuelystne: Åpninga av det store samdriftsfjøset i Oppstryn samla mye folk ein sommardag i mai. Fjøset er på 1850 kvadrat.

Nortura grillet pølser og burgere til de besøkende. Tine delte ut drikke- og yoghurtprodukter. Felleskjøpet og produsentlaget overrakte blomster til samdriften, og Fjøssystemer kom med ostehøvel til alle eierne. Jo Helge Sunde fra Tine og Storfeprosjektet overrakte en klokke som skulle få plass i fjøset.

Vi i Nortura gratulerer så mye med det nye fjøset og ser fram til et godt samarbeid!

Mellom høge fjell: Alva Samdrift ligger i Erdalen i Oppstryn i Sogn og Fjordane, i et landskap tydelig prega av Jostedalsbreeens fortid.

Stikkord denne saka: ,