BN+

Formtopp: Lavdrektighetsperioden må brukes til å finpusse på formen til søya slik at hun går inn i høydrektighetsperioden frisk og i riktig hold.


Lavdrektighet – en rolig periode, men viktig for å utvikle morkaka som skal sikre næring til fostrene fram til lamming.


Siv Meling,
veterinær, rådgiver og saueprodusent, Austre ÅmøyEtter paringsperioden går søyene inn i «lavdrektighetsperioden» og andre trimester, som utgjør perioden fra 45 – 90 dager ut i drektigheten. Dette er en relativt rolig periode, men med lamming for øye må forberedelsene fortsette.
Lavdrektighetsperioden må brukes til å finpusse på formen til søya slik at hun går inn i høydrektighetsperioden frisk og i riktig hold. Viktige hendelser i denne perioden er utvikling av morkaka som skal sørge for god og maksimal næringstilførsel til fostrene fram til lamming.

Fôring og hold på søyene

Fostervekst og utvikling av morkaka i andre trimester krever ikke ekstra næring, utover vedlikeholdsbehov. Undersøkelser viser faktisk at overfôring i denne perioden kan gi dårlig utvikling av morkaka. Dette betyr at søyer ikke bør øke holdet, bortsett fra de som er tynne og trenger å fôres opp. Uansett er det ikke anbefalt å endre holdet utover 0,5 holdpoeng i denne perioden.
Dersom det er stor variasjon i holdet blant søyene, kan det vært lurt å dele opp i forskjellige fôringsgrupper basert på holdpoeng. Tynne/magre søyer bør holdes i egen fôringsgruppe med det mål om å få dem så nært opp mot 3-3,5 som mulig ved inngangen til siste trimester.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: