BN+

Hva ser du?: Kyr som slapper av? Niks. Dette er kyr i fullt arbeid. Nok hvile og god drøvtygging er svært viktig for høytytende kyr. – Energiomsetningen hos en melkeku tilsvarer to maraton per dag, sier Håkan Landin.


Skal du få bukt med høgt celletall må du behandle problemet - ikke symptomene, er rådet fra jurhelseekspert, Håkan Landin.


Liv Kristin Sola


Mange bruker mye tid på celletallskyr. Det koster tid og penger, og de utgjør en stor smitterisiko for de friske dyra i besetningen.


– Vi må flytte energien vekk fra kyr med kronisk mastitt og fokusere på hvordan vi skal klare å holde friske dyr friske, er Håkan Landin sitt budskap.


Han mener det er optimistisk å tro at kyr som vaker rundt et høyt middel noen gang vil bli friske – selv om det er gromkua det gjelder. Den svenske jurhelsespesialisten var nylig på Jæren for å undervise i kursserien Friskare kyr gir glad bonde.

Hva er celletall?

– Jeg tenker på celletall hver kveld litegrann, men det gjør kanskje ikke dere? spøker veterinæren.


Hvor mye tid bøndene bruker på å tenke på celletall er trolig avhengig av tilstanden i fjøset - i kombinasjon med hvor høyt celletall de er komfortable med å levere til meieriet. Celletall er kua sitt immunforsvar. Det er hvite blodlegemer som ordner opp når juret blir utsatt for bakterier. Høgt celletall en kort periode betyr at kua er utsatt for en situasjon som gjør at immunforsvaret er mobilisert. Landin minner om at ei frisk ku mobiliserer hvite blodlegemer og blir kvitt problemet. I praksis kan en tilfeldig prøve av ei frisk ku vise millioner i celletall, mens hun dagen etterpå er tilbake til normalt nivå.

God jurhelse er god økonomi

Ei frisk ku har mellom tjue og femti tusen i celletall, ifølge Landin. Men allerede når celletallet passerer 50 tusen påvirker det ytelse og økonomi.


– Jurkjertelen er infisert og melkeproduksjonen går seinere, forklarer veterinæren.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: