bv08_aktuelt3

Dekken eller ikke, utegang eller stall, – hva om hesten din kunne velge?

Liv Kristin Sola
Bioforsk Nord Tjøtta har i samarbeid med NMBU (Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet) og Veterinærinstituttet et forskningssamarbeid der de vil se på hestens evne til å regulere varme under kalde forhold. Tidligere forsøk har vist at hester kan tåle svært lave temperaturer, gitt at de har nok mat, mulighet til å bevege seg og sette tykk pels. Forskerne ønsker nå å finne utav hva hesten ønsker, om den får velge.

Ute eller inne

På Solvoll 4H gård og hestesenter i Alstadhaug, har de gitt 16 hester mulighet til å velge mellom å gå inn et kaldt skur, et skur med varme eller å bli utendørs. Ingen av hestene hadde dekken eller teppe under forsøket i fjor vinter. Resultatene så langt har vist at flere hester valgte å gå inn i varmen på dager med minusgrader og nedbør, mens de søkte seg ut når det var oppholdsvær. Kanskje ikke overraskende så viste resultatene at på dager med lave temperaturer og nedbør, så søkte hestene ly og varme. Denne vinteren vil de kle hestene med dekken og se om hestene gjør de samme valgene som når de går uten dekken.

Dekken eller bar

På Skjetlein og Nypan stall utenfor Trondheim, har de trent opp 13 hester til å velge selv om de ønsker å bruke dekken eller ikke. Hestene får lufte seg og kjenne på værforholdene, før de ved hjelp av symboler kan velge om de vil ha dekken på eller av. Forsøket pågår fremdeles, men resultater fram til nå tyder på at hestene er litt sånn som oss mennesker; forskjellige. Forskjellen ser ut til å gjelde både innen rase og mellom raser. Forskerne har merket seg at på solfylte dager så ønsker hestene å få dekken fjerna, mens ingen av hestene har ønska å få dekken fjerna ved nedbør og vind.

Kilde: www.bioforsk.no 06.02.14

Stikkord denne saka: