BN+

Grøderikt: Åkerbønner og hvete ved tidlig deigmodning, 4. august 2020. Foto: Therese Mæland


Økt fokus på norske proteinråvarer til melkeproduksjonen gjør åkerbønner aktuelt på Jæren. Erfaringer fra forsøk viser lovende resultater med høye avlinger.


Therese Mæland, NIBIO, og Ingrid Møgedal, Tine Rådgiving


kkvekst i gjenlegg øker avlingen og gir ofte bedre kontroll med ugraset i gjenleggsåret. Korn og erter blir vanligvis brukt som dekkvekst, men åkerbønner er også et alternativ. Åkerbønner er en belgvekst som erter, og kan bidra til å øke proteininnholdet i kornhelgrøde, som i hovedsak er et fiber- og stivelsesrikt fôr. Sammenlignet med erter har åkerbønner bedre stråstyrke med mindre fare for legde og i tillegg lengre veksttid som gir høyere avlingspotensiale. Det er høstet gode erfaringer med helgrøde av åkerbønner i både dyrking- og fôringsforsøk i utlandet. NIBIO og NLR Rogaland har undersøkt helgrøde med åkerbønner under vekstforholdene i Rogaland.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

LES BONDEVENNEN DIGITALT

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Logg inn med brukarnamn og passord.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Ikkje ennå abonnent? Prøv Bondevennen ei veke gratis her!

Er du abonnent på papir og ønsker digital tilgang?
Send oss en epost på post@bondevennen.no

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka:
Share This