BN+

Nyttig: Kylling- og hønsegjødsel med høy tørrstoffprosent er mer aktuelt enn andre husdyrgjødselslag for transport over lange avstander. Illustrasjonsfoto Bondevennen


Brukt på riktig måte og på riktig sted kan kyllinggjødsel fra Rogaland være et bidrag til å få ned gjødselkostnadene i Agder, og samtidig forbedre næringsstatusen i jorda.


Georg Smedsland, Svein Lysestøl, NLR Agder


De siste årene har det blitt mer og mer tilgjengelig kyllinggjødsel for Agderbonden. Vest-Agder er det nærmeste avsetningsområdet for husdyrgjødsel fra Jæren, og kylling- og hønsegjødsel med høy tørrstoffprosent er mer aktuelt enn andre husdyrgjødselslag for transport over lange avstander. Vi har sett nærmere på når det kan være aktuelt å bruke denne type gjødsel i driftsopplegget og samtidig spare gjødselkostnader.
Gjødsel fra fjørfe bør først vurderes dersom bonden i dag har ledig spredeareal. I Vest-Agder er det mye slikt areal som også har lavt næringsinnhold med hensyn til fosfor. Her vil kyllinggjødsel være svært aktuelt både for å spare penger, men også for å bygge opp en ”næringsbank” med fosfor. God tilgjengelighet av fosfor i jorda vil kunne bidra til å gi et høyere avlingsutbytte med normalgjødsling i gode år. En tommelfingerregel sier at fosfortallet (P Al) øker med 1 for hver 2,5 kg fosfor du gir utover vekstens behov.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: