BN+

Førebygg mjølkefeber: På grunn av mykje kalium i grovfôret, har mjølkekyr høg pH (7,4) i urin. Høg urin-pH aukar indikerer ein høg DKAD (diett kation anion balanse) som aukar risiko for mjølkefeber. Ved å måle pH (tampongmetoden) og gi ei saltblanding på fôret til sinkyr i vekene før kalving, kan du redusere faren for mjølkefeber. Foto: Istock / Clara Bastian/em>

Låg diett kation anion differanse



Å seinke pH i blod i tida før kalving er gunstig for å mobilisere kalsium frå skjelettet og stimulere til opptak av kalsium frå tarmen. Og førebygge mjølkefeber.


Liv Kristin Sola



Vi menneske har ein blod-pH på 7,4. Kyr har pH i blod på 7,45. Årsaka er den kaliumrike grovfôrrasjonen.

– Det er lite gunstig med tanke på parathormon-reseptorane som må fungere for at kua skal mobilisere kalsiumproduksjon etter kalving, seier Steen.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her


Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,