Førebygg mjølkefeber: På grunn av mykje kalium i grovfôret, har mjølkekyr høg pH (7,4) i urin. Høg urin-pH aukar indikerer ein høg DKAD (diett kation anion balanse) som aukar risiko for mjølkefeber. Ved å måle pH (tampongmetoden) og gi ei saltblanding på fôret til sinkyr i vekene før kalving, kan du redusere faren for mjølkefeber. Foto: Istock / Clara Bastian/em>
Låg diett kation anion differanse
Å seinke pH i blod i tida før kalving er gunstig for å mobilisere kalsium frå skjelettet og stimulere til opptak av kalsium frå tarmen. Og førebygge mjølkefeber.
Liv Kristin Sola
Vi menneske har ein blod-pH på 7,4. Kyr har pH i blod på 7,45. Årsaka er den kaliumrike grovfôrrasjonen.
– Det er lite gunstig med tanke på parathormon-reseptorane som må fungere for at kua skal mobilisere kalsiumproduksjon etter kalving, seier Steen.
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.