BN+

Vær beredt: Tørråte kan være vanskelig å stoppe, og kan gi totalsvikt i potetavlinga. Det er svært viktig at alle produsenter har en sprøytestrategi hvor man veksler på å bruke ulike tørråtepreparater gjennom sesongen for å hindre resistensutvikling. Foto: Plantevernleksikonet, R.Langnes, Planteforsk.


Potetprodusenter trenger gode preparater for å håndtere tørråtesoppen. Tre nye preparater er klare for kamp.


Borghild Glorvigen, fagkoordinator potet, NLR


Potetprodusenter trenger gode midler for å håndtere tørråtesoppen. Derfor har Norges Bondelag, Norsk Landbruksrådgiving og Fagforum Potet jobbet intenst med å få på plass flere tørråte- og vekstavslutningsmidler før årets sesong. Mattilsynet har jobbet godt med dispensasjonssøknadene, og nå ser det ut til å gå i riktig retning.

Nytt om beisemidler

Serenade ASO er et godkjent beisemiddel i potet, både i økologisk og konvensjonell dyrking. Serenade ASO inneholder mikroorganismen Bacillus amyloliquefaciens, og har ingen behandlingsfrist. Serenade ASO skal brukes forebyggende, og virker ved å konkurrere med skadesoppen om plass og næring på kulturveksten.
I slutten av februar 2020 vedtok EU ny og lavere grenseverdi for rester av Monceren i poteter. De nye grenseverdiene forventes tidligst å gjelde fra desember, men ingen vet hva som vil gjelde på det tidspunktet som potetene blir beiset. Derfor bør Monceren bare brukes til beising av settepoteter eller poteter som blir omsatt og konsumert innen desember 2020.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: