BN+

Tørt: Når en bruker stripespreier er det ønskelig at gyllen er så tynn at stripene flyter utover og går i hverandre.
Det har vært utfordrende i år med veldig lite regn i vekstsesongen. Foto: Gunstein Dyrdal



Noen ganger blir vi kontaktet av fortvilte bønder som har fått trekk i mjølkeprisen på grunn av for høye sporetall. Det kan være vanskelig å finne ut hva som har ført til at de har kommet i dette uføret. Grovfôrrådgiver Lise Austrheim og rådgiver i maskinteknikk, Gunstein Dyrdal, har derfor snekret sammen et tilbud, der vi følger en prosedyre og bruker en omfattende sjekkliste. På denne måten håper vi å kunne finne ut hvor sporene kommer fra, og ut ifra det foreslå tiltak som fører til at dette ikke gjentar seg.

Hva er sporer og hvor kommer de fra?

Sporer er en hvileform som enkelte bakterier kan gå over til når de føler seg truet på livet. Hvis forholdene igjen endrer seg, kan sporene gå tilbake til bakterieform. I forbindelse med sporer i mjølk er det de aerobe sporene Bacillus, og de anaerobe sporene Clostridier/smørsyresporer, som er særlig uønskede. Bacillusene fordi de kan føre til at mjølka søtkoagulerer, det vil si blir tjukk uten at det lukter surt, og Clostridiene, fordi de produserer gass som fører til at ost sprekker, får uønskede hull, smaker dårlig og blir uegnet for salg.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.