Plasskrevjande: Skal vi erstatta all importert soya med norske erter, vil dette krevja eit areal på 650 000 hektar. Foto: Istock
Erter i staden for soya i kraftfôret? Saka blir ofte framstilt for enkelt.
Stein Lima, seniorkonsulent, Felleskjøpet Rogaland Agder
Det kjem stadig påstandar om at ein bør redusera eller slutta å bruka soyamjøl i kraftfôr og i staden bruka belgvekstar. Framstillinga ber ofte preg av ei svart/kvitt haldning. Det er forunderleg kor lite dei som tek til orde for å skrota soya tenkjer på konsekvensane av forslaga sine.
Ikkje nok erter
For å forenkla litt skal vi sjå på konsekvensar ved å erstatta soyamjøl med erter. Planteforsk (no NIBIO) og Institutt for plante- og miljøvitskap ved NMBU såg i ein rapport på potensialet for å dyrka erter i Norge og rekna dette til maksimalt 60 000 tonn per år.
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.