Plasskrevjande: Skal vi erstatta all importert soya med norske erter, vil dette krevja eit areal på 650 000 hektar. Foto: Istock
Erter i staden for soya i kraftfôret? Saka blir ofte framstilt for enkelt.
Stein Lima, seniorkonsulent, Felleskjøpet Rogaland Agder
Det kjem stadig påstandar om at ein bør redusera eller slutta å bruka soyamjøl i kraftfôr og i staden bruka belgvekstar. Framstillinga ber ofte preg av ei svart/kvitt haldning. Det er forunderleg kor lite dei som tek til orde for å skrota soya tenkjer på konsekvensane av forslaga sine.
Ikkje nok erter
For å forenkla litt skal vi sjå på konsekvensar ved å erstatta soyamjøl med erter. Planteforsk (no NIBIO) og Institutt for plante- og miljøvitskap ved NMBU såg i ein rapport på potensialet for å dyrka erter i Norge og rekna dette til maksimalt 60 000 tonn per år.
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.