BN+

Siste nytt om DD: Lina Ahlen og Terje Fjeldaas var invitert til kurset ”Friskare ku gir glad bonde”, på Jæren, for å undervise om klauvhelse og klauvsjukdommer. Spesielt om situasjonen rundt digital dermatitt. (Arkivfoto)


Digital dermatitt er krevende, men ikke umulig å bekjempe. Ved god rengjøring og kontroll av klauvene i forbindelse med klauvskjæring, kan du oppdage og behandle sår på et tidlig stadium. Målet er å unngå at sjukdommen spres og blir mer alvorlig.


Liv Kristin Sola


– Jo tidligere du behandler, jo lettere er det å bli kvitt digital dermatitt. Derfor er det så viktig at du gjør en grundig jobb når du har klauvskjæreren på besøk, sier Lina Ahlén, doktorgradsstipendiat ved NMBU, Veterinærhøgskolen.


Sammen med veilederen sin, professor Terje Fjeldaas, var Ahlén på Jæren for å undervise i kurset Friskare kyr gir glad bonde, tirsdag i sist uke. Tema for dagen var klauvhelse og klauvsjukdommer.
Ahlén studerer årsaker, forekomst, omfang og utvikling av klauvlidelsen digital dermatitt (DD) i norske melkekubesetninger. Hun har blant annet gjort halthetsvurdering og tatt vevsprøver, blodprøver og melkeprøver av kyr i utvalgte besetninger i Trøndelag og på Jæren.

Bruk nok tid og spyl, spyl, spyl

– Enn så lenge er vi skånet for de mest alvorlige tilfellene av DD, sammenlignet med andre land. Men vi ser en rask spredning og tror det er store mørketall, sier Ahlén.


Hun er kjent med at enkelte klauvskjærere og veterinærer av ulike årsaker ikke rapporterer funn av DD. I tillegg tror hun at krav til effektivitet under klauvskjæringa gjør at klauvene i mange tilfeller ikke blir sjekka grundig nok, spesielt ikke i klauvspalten der DD ofte oppstår.


– Små sår i klauvspalten er vanskelig å oppdage, spesielt om en ikke spyler først, og kontrollerer klauvene i godt lys, sier Ahlén.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: