BN+

Arktiske bønder: Pradit og Viggo Myhre er i Norgestoppen for høytytende besetninger under 20 årskyr.

Topp melkeytelse på toppen av Norge

På 70° nord produserer Pradit og Viggo Myhre melk i Norgestoppen, landets nordligste jordbær, og sommerblomster. Om vinteren mikser Viggo frosne rundballer og brøyter kommunale veier.


Magnus Østby, frilansjournalist


Lebesby ligger 79 kilometer sør-øst for Nordkapp, og er én av flere bygder i Lebesby kommune. Kommunen har ca. 1300 innbyggere fordelt på 3462 kvadratkilometer. Til sammenlikning har Klepp, Time og Hå på Jæren snaut 60 000 innbyggere og et areal på 553 kvadratkilometer. Selve Lebesby er ei lita bygd med nærbutikk, skole, kirke, et tjuetalls hus - og ett melkebruk, Karlmyr. Her har familien Myhre verdens fjerde nordligste melkefjøs, kun slått av tre bruk i nabobygda Bekkafjord.

Bureising og nødsarbeid

På 1930-tallet satte presten i Lebesby i gang grøfting av Karlmyr som nødsarbeid. Planen var at han skulle starte med gardsdrift, men etter krigen forsvant presten, og bureisinga opphørte.


– Den dag i dag kommer det opp rester fra steingrøftene fra 1930-tallet på de utroligste plassene, avslører Viggo.


Viggos far er fra Lebesby, og kjøpte Karlmyr av Opplysningsvesenets fond i 1962. Første trinn i familiens bureising var å få opp et fjøs på den vegløse eiendommen. Viggos far støpte alle mursteinene til fjøset i ei tyskerbrakke ved hjelp av lånt utstyr fra et sementstøperi i bygda.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , ,