Betre seint enn aldri. I Årdal inviterte bøndene til fest eitt år etter mjølkeroboten starta svive.
Jane Brit Sande
Mjølkeroboten starta svive i juni i fjor, men først juni i år var det tid for offisiell opning av lausdriftfjøset. Birgit og Sven Magne Valheim, Årdal i Ryfylke, Rogaland, inviterte naboar og skodelystne til synfaring og grillmat.
– Det passa liksom aldri med denne opningsfesten, så me utsette det. Men no er alt på plass, så det passar fint slik. I fjor var det berre mjølkekyrne som fekk flytta inn i fjøset, fortel Sven Magne.
Den første tida var det berre 20 mjølkekyr i fjøset. No er forholda heilt annleis. Av den totale mjølkekvoten på 380 tonn, leiger bøndene 270 tonn. Trass i den store utvidinga av produksjonen, har bøndene greidd å halde mjølka på elitenivå. Dei fekk plaketten i 2015, like før dei flytta inn i det nye fjøset, og har greidd å halde same nivå sidan.
(Saka held fram under bileta)
Romsleg og gjennomtenkt
Fjøset måler 55×23 meter i grunnflate. Totalt 120 dyr får husly innomhus, halvparten er mjølkekyr. I fjøset er det tre sjukebingar, velferdsavdeling, gjeldkuavdeling, og gardar for ungdyr.
– Me fekk inn to kraftfôrautomatar hjå mjølkekyrne, og ein børste. Det er reine spa-avdelinga for kyrne. Det tok ikkje lang tid før det var kø på den, smiler bonden.
Grovfôret blir servert på band, fôrbrettet har vidde nok til traktor, 2,70 meter – med port i kvar ende. Kyrne har eiga dør med utgang til beite på baksida av fjøset. Kalvane startar livet utandørs. Kalvahyttene har fått plass under eit overbygg, godt beskytta mot vêr og vind.
(Denne saka har vore på trykk i Bondevennen)