![](https://www.bondevennen.no/wp-content/uploads/2020/03/angus.jpg)
Etterspurt: Marknaden etterspør meir angus enn det norske bønder så langt klarer å levera.
Rykta går om at marknaden for Angus er på retur. Det avkreftar Nortura. – Meny satsar på Angus og Nortura og Prima klarer ikkje levere nok, seier Siri Kvam Haugland.
Liv Kristin Sola
Tilførselsleiar Siri Kvam Haugland i Nortura Vest har fått fleire telefonar frå bønder som «har høyrt på bygda» at marknaden for Angus går mot kollaps.
– Heilt feil. Situasjonen er motsett. Meny satsar på Angus og skal utvide sortimentet til fleire av sine butikkar, seier Haugland.
Meny meiner alvor
Haugland opplever at bøndene manøvrerer i eit terreng med mange usikre faktorar; kvotesal, klima, overproduksjon og etterspurnad. Men ein ting er sikkert.
– Marknaden etterspør meir Angus enn det me klarer å dekke opp, slår ho fast.
Espen Schønning Lie, leiar av Meny-Lauget, Meny-kjeda sine matfaglege ekspertar, stadfestar det Haugland seier. Lie meiner Angus er ei suksessoppskrift for Meny, og viser til kundane sine krav til norsk kvalitet, bærekraft, økonomi og openheit.
– Det er avgjerande å levere det kunden vil ha – ein smakfull og mør biff, og visse for at dei får same gode kvaliteten kvar einaste gong, seier Lie.
![](https://www.bondevennen.no/wp-content/uploads/2020/03/Haugland_Siri.jpg)
Siri Kvam Haugland
Han meiner Angusavtalen med Nortura og Prima er kjeda sitt verktøy for å sikre kvaliteten fra bås til bord.
Eit smotthol
Haugland forstår at val av rase handlar om mange ulike avvegingar, men ber spesielt dei som er i tenkeboksen om å vurdere å produsere Angus.
– Skal me skape lønsemd for Nortura og bonden, må me nok i enda større grad finjustere produksjonen i forhold til etterspurnaden framover. Nortura skal levere rett vare, til rett tid og med rett kvalitet, seier tilførselsleiaren.
Samvirkeselskapet er i full gang med kretsmøta og Haugland har ei klar melding til eigarane.
– Angusavtalen er faktisk ei opning for bønder som vil satse i ein marknad som stangar i taket på det meste, seier ho.
Haugland minner om at Angus er ein landskapspleiar som passar godt i skog og utmarka. Ikkje minst i områda der mange sluttar med mjølk kan Angus vere eit godt alternativ.
– Du må sjå kva du har, kva du trivst med – og kva marknaden vil ha, men ingenting gjer seg sjølv. Du må gjere jobben, ha kontroll på produksjonen og slakte til rett tid slik at du oppfyller kvalitetskriteria i Angusavtalen, seier Haugland.