• Hodne Gartneri, på Tjøtta i Klepp kommune, produserer årlig 1,5 millioner potteplanter av ildtopp.

Ved Hodne Gartneri i Klepp kommune, produserer de nærmere 30.000 ildtopper, hver uke gjennom hele året.

Eirik Stople

Vi møter Trond Hodne, travelt opptatt med å administrere en stor veksthusproduksjon av potteplanten Ildtopp, eller Kalanchoe som planten heter blant fagfolk.

Også en juleblomst

De fleste tenker på julestjerne, juleglede, azalea og amaryllis når det er snakk om juleblomster.
– Vi opplever at ildtopp er blitt en mer ettertraktet juleblomst, forteller Trond.
Ildtoppen har ikke den samme allergiutfordringen som julestjerne og så har den et stort pluss ved at den er veldig holdbar. Dette er egenskaper som gjør at ildtopp mer og mer blir brukt til å skape julestemning ute i bedrifter og på offentlige steder. I dag foregår det meste av blomster omsetningen i dagligvarbutikkene. Da er det ekstra viktige at plantene er robuste.
– Vi får gode tilbakemeldinger fra butikkene, som er opptatt av minst mulig svinn, sier Trond.

Rødt til jul

Til jul er det viktig å finne fram til sorter med den rette, skinnende rødfargen.
– Av et stort sortsutvalg, har vi tre-fire sorter som skiller seg ut med en intens og vakker rødfarge. Normalt selger vi mest av sortene med fylte blomster. Til jul er det rett farge, både rød og hvit, som teller mest, og da gjerne med enkle blomster. Vi pynter gjerne planten med glitter, for å gi blomsten det lille ekstra, før den forlater gartneriet, forteller Trond.

Stor produksjon

Sammen med broren Svein, har Trond en stor blomsterproduksjon med 14 mål under glass. Tidligere drev de mer allsidig, nå konsentrer de seg bare om å produsere ildtopp. De produserer årlig 1,5 millioner potteplanter, fordelt på 52 hold gjennom året. Det er 10 personer (6 årsverk) som arbeider i Hodne Gartneri. Fire av disse kommer fra Lithauen. Far, Peter (81), er fremdeles aktivt med i produksjonen.
De selger plantene til Blomsterringen, som distribuerer blomstene til hele landet. Det aller meste blir solgt i dagligvarebutikkene.

Gangen i produksjonen

Hver uke, gjennom hele året, tar Trond inn nærmere 30.000 urota stiklinger fra Danmark. Produksjonen deles inn i tre faser. Etter potting av stiklingene, står de 5 uker med langdag (mer enn 12 timer med lys). De får så en periode på 6 uker med kortdag (mindre enn 12 timer) for å starte blomsterdanning. Etter nye 5 uker med langdag (18 timer med lys) er plantene salgsklare. Om sommeren er produksjonstiden 2 uker kortere.
I gartneriet har de roboter som gjør jobben med å rykke (lage større avstand mellom pottene) plantene når de er 5 uker gamle. Ved hjelp av rullebod «beveger» plantene seg gjennom gartneriet, fra innpotting til ferdigvare. Med mange parallelle hold, daglengdebehandling og 14-15 sorter med individuelle behov, settes det store krav til systematikk og oversikt.

Egnet som utplantingsplante

Trond minner om at ildtopp også er en aktuell utplantingsplante som kan holde det gående med blomstring gjennom hele sommeren. Sortene med enkel blomst er best egnet og innenfor disse er det valgt 4-5 sorter som har gode egenskaper ute.

 

Ildtopp (Kalanchoe blossfeldiana)

Ildtopp er en populær stueplante. Den ligger på 2. plass, rett etter julestjerna, over de mest solgte potteplantene i Norge. Kalanchoe blossfeldiana kommer fra Madagaskar, Afrika.

Trives ute

Ildtopp har en rik og lang blomstringstid, og kan gjerne brukes som utplantingsplante i krukker eller bed om sommeren. Ildtopp, plantet i hagen, gir rik blomstring gjennom hele sesongen. Minimumstemperaturen ved utplanting bør være over 5 grader.

Flere fager

Ildtopp finnes i mange farger, og med enkle og fylte blomster.

Stell av ildtopp

Ildtopp er lettstelt og holdbar. Den trives i sollys og tåler direkte sollys.
Ildtopp er en sukkulent plante, med kjøttfulle blader som fungerer som vannlager. Vanningen bør derfor være moderat og planten bør tørke ut mellom hver vanning. Du kan godt gjødsle med flytende gjødsel hver 3. uke i vekstsesongen.
Kilde: Opplysningskontoret for blomster

Stikkord denne saka: ,