Det lille ekstra: Med god plass, mye lys og luft, og i tillegg to kubørster til kyrne, har Karsten Yndestad spandert litt ekstra velferd på dyrene i fjøset.

Lørdag 14. oktober åpnet Karsten Yndestad gård og fjøs og inviterte sambygdinger og andre interesserte for å se nærmere på det ny ammekufjøset.

Tonje Heggertveit, rådgiver Nortura

Karsten Yndestad driver gård i Bygstad i Gaular kommune, Sogn og Fjordane. Fjøsåpningen var et samarbeid mellom TYR-Sogn og Fjordane og Nortura.

Været viste seg fra sin vanlige side denne dagen og det var knyttet en viss spenning til om folk ville komme. Men vestlendinger skremmes ikke så lett av dårlig vær, og det ble et godt oppmøte av folk som var interessert i å ta det nye fjøset i øyensyn.

Fjøset er et ammekufjøs som rommer 40 mordyrbåser. Bygget er levert av Gråkjær og er et isolert bygg med klimastyrt naturlig ventilasjon. Gardiner reguleres automatisk etter temperatur og vind. Det er også bygget plass til kalvegjømme.
Felleskjøpet har levert i-mek til fjøset og det er påkostet to kubørster i løsdriften. Det er lagt til rette for å skille løsdrifta av i to avdelinger om det er behov for det. Bonden bruker gardsokse til å pare kyrne. Oksene kan flyttes over i egen binge i de periodene de ikke skal gå sammen med kyrne.
For å få plass til fjøset, har bonden selv fått sprengt ut 9000 kubikk med fjell på tomten. Det nye fjøset er fylt opp med hereforddyr, og planen er full framfôring av dyr til slakt. Karsten Yndestad vil ha vårkalving og få dyrene ut på beite så fort som mulig om våren. I dag driver Yndestad i tillegg framfôring av innkjøpte okser.
Nortura var selvfølgelig tilstede på åpningen og serverte hamburgere og pølser. En stor slager hos de frammøtte som både fikk se et nytt, fint og framtidsrettet fjøs, og fikk servert kvalitetsburgere og pølser fra Gilde.

Liv og røre: Karsten Yndestad (t.v.) forteller om driften og fjøset mens grillsjef Arild Grimeland (i midten) serverer grillmat av de flotteste råvarer. Enkelte klarer kunsten å spise samtidig som de utforsker en velholdt gammel sliter.

Stikkord denne saka: , ,