BN+

Smittsom og smertefull: Digital dermatitt er en smittsom klauvsjukdom som gir sår i og rundt klauvspalten. Får sjukdommen fritt spillerom vil tilfellene etter hvert bli alvorligere og gi halthet. Foto: Liv Kristin Sola


Klauvsjukdommen digital dermatitt er lumsk. Men med gode registreringer, god dokumentasjon og ærlighet rundt livdyrhandel, kan vi klare å redusere spredning til nye besetninger.


Åse Margrethe Sogstad, spesialveterinær Animalia


Digital dermatitt er en smittsom klauvsjukdom som gir sår i og rundt klauvspalten. I besetninger der sjukdommen får fritt spillerom vil etter hvert tilfellene bli alvorligere og gi halthet. Tilstanden blir etter hvert smertefull for dyra. Og det er derfor vi, med de verktøyene vi har, forsøker å redusere spredningen til nye besetninger.

Snikende lidelse

Digital dermatitt er lumsk. Den er snikende og gir ikke akutt og veldig synlige kliniske tegn i starten. Sårene oppdages gjerne for første gang ved klauvskjæring, som foregår toppen to til tre ganger i året. I mange besetninger skjer det færre eller ingen ganger.
Det er derfor det er så utrolig viktig at den som klauvskjærer i besetningen er grundig, vasker klauvene og undersøker nøye i det aktuelle området. Det er ingen som er tjent med at denne sjukdommen forblir uoppdaget og/eller uregistrert i besetningen. Alle produsenter må innstille seg på at dette kan dukke opp i besetningen deres. Spesielt utsatt er de som kjøper dyr og spesielt de som kjøper dyr «ukritisk», uten tanke på klauvhelsa i selgerbesetningen.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , ,