BN+

Smitten spreier seg: PRCV er påvist for første gong i Norge. Mattilsynet sette straks i gong tiltak for å kartlegge, og for å hindre ytterlegare smittepsreiing. Måndag denne veka var talet på bekrefta smitta besetningar oppe i 17, alle i Rogaland og Agder. Illustrasjonsfoto.


Antistoff til det smittsame luftvegsviruset PRCV er påvist i minst 17 svinebesetningar i Rogaland og Agder. Korleis smitten har kome til Norge, er ei gåte.


Jane Brit Sande


– Funnet av PRCV-viruset for to veker sidan er det første i Norge. Viruset vart påvist av Veterinærinstituttet i samband med Mattilsynet sitt nasjonale overvakingsprogram for spesifikke virusinfeksjonar for gris, seier Odd Ivar Berget, avdelingssjef for Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.


Det er altså antistoff til PRCV, og ikkje eit sjukdomsutbrot som er påvist. Fredag for to veker sidan var smitten påvist i fem besetningar i Rogaland, med mistanke om smitte i ytterlegare to besetningar. Dei smitta besetningane er pålagt strenge restriksjonar i form av bandlegging, av Mattilsynet. I førre veke arbeidde Veterinærinstituttet og Mattilsynet med å ta nye prøvar.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,