BN+

Smitten spreier seg: PRCV er påvist for første gong i Norge. Mattilsynet sette straks i gong tiltak for å kartlegge, og for å hindre ytterlegare smittepsreiing. Måndag denne veka var talet på bekrefta smitta besetningar oppe i 17, alle i Rogaland og Agder. Illustrasjonsfoto.


Antistoff til det smittsame luftvegsviruset PRCV er påvist i minst 17 svinebesetningar i Rogaland og Agder. Korleis smitten har kome til Norge, er ei gåte.


Jane Brit Sande


– Funnet av PRCV-viruset for to veker sidan er det første i Norge. Viruset vart påvist av Veterinærinstituttet i samband med Mattilsynet sitt nasjonale overvakingsprogram for spesifikke virusinfeksjonar for gris, seier Odd Ivar Berget, avdelingssjef for Mattilsynet avdeling Sør-Rogaland, Sirdal og Flekkefjord.


Det er altså antistoff til PRCV, og ikkje eit sjukdomsutbrot som er påvist. Fredag for to veker sidan var smitten påvist i fem besetningar i Rogaland, med mistanke om smitte i ytterlegare to besetningar. Dei smitta besetningane er pålagt strenge restriksjonar i form av bandlegging, av Mattilsynet. I førre veke arbeidde Veterinærinstituttet og Mattilsynet med å ta nye prøvar.

Vil du lese denne og andre artiklar på nett?
LES BONDEVENNEN DIGITALT FRÅ 60,-


Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Logg inn med brukarnamn og passord.Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,
Share This