Marthe Bogstad

Marthe Bogstad ville være sin egen sjef, og gikk til topps i konkurransen Helt sjef.

Marthe Bogstad (25) har overtatt familiegården, og investerer 10 millioner i nytt melkefjøs. – Det gjelder å satse mens en er ung og naiv, sier hun.

 

Jofrid Åsland

 

Bogstad vant arbeidslivsprisen Helt sjef. Prisen deles ut til en yrkesaktiv person under 30 år. Målet er å løfte fram dyktig ungdom som viser innsatsvilje og engasjement langt utover det vanlige, skriver lederne.no. 250 personer ble nominert til årets pris.

 

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vinne. Det er veldig morsomt at landbruket kunne vinne over folk i dress. Jeg har jo en helt annen hverdag enn mange av de andre nominerte, sier Bogstad på telefon til Bondevennen.

 

Hun har en anelse om at det er faren som har nominert henne til prisen. Det er nemlig ikke mulig å nominere seg selv til Helt sjef.

 

Satser alt på landbruket

– Hvorfor ville du bli bonde?

– Jeg er utdannet agronom fra videregående, og hadde lyst å være min egen sjef. All innsatsen jeg legger ned i gården ser jeg resultatet av, svarer hun.

Bogstad begynte på Universitetet på Ås, men fant fort ut at studielivet ikke var noe for henne. Hun sluttet etter et halvt år, og reiste hjem til Randbygrenda i Akershus for å bli bonde på heltid. Garden overtok hun i januar 2015.

– Jeg ville prøve å studere, så jeg ikke skulle angre. Det var ikke noe for meg. Nå er jeg helt sikker på at bondeyrket er rett valg. Det er noe med det å produsere mat, se kornet vokse og nye liv komme til verden, forteller Bogstad.

I disse dager jobber en gravemaskin nede på ene jordet. Det er nytt fjøs til melkeku som skal på plass. Garden har hatt samdrift med onkelen til Marthe, men kontrakten går ut etter ti år. Marthe vil leve av garden, og være fulltidsbonde. Da er det bare å trø til.

– Skal du henge med, må du satse og investere. Det er nok lurt å gjøre det nå mens jeg er ung og naiv, spøker den unge bonden.

Hun bygger løsdriftfjøs med robot til 45 melkekyr, og legger ikke skjul på at hun har nok av gjeld. Fjøset har en estimert prislapp på 10 millioner kroner.

– Det er viktig for meg å komme raskt i gang med produksjonen, slik at jeg kan begynne å betale ned. Det blir nok noen tøffe år framover, men jeg er sikker på at dette vil lønne seg, sier Bogstad.

 

Engasjert i lokalsamfunnet

Både gründere, butikksjefer, avdelingsledere og konsulenter var blant finalistene til lederprisen. Juryleder Frode Kyvåg forklarer hvorfor Bogstad stakk av med seieren slik:

– Marthe er ikke bare en tøff jente med et enormt pågangsmot, men hun har sunne verdier, viser handlingskraft og bryr seg om norsk matproduksjon, og ikke minst er hun levende opptatt av å utgjøre en forskjell i nærmiljøet. Hun er et bevis på at det er plenty av initiativ og skaperlyst blant dagens unge, og en veldig verdig vinner av Helt sjef 2015, sier Kyvåg til lederne.no.

Det er fag- og interesseorganisasjonen Lederne og restaurantkjeden McDonald’s som står bak prisen Helt sjef.

Bogstad er engasjert i bygdeungdomslaget, kaptein på fotballaget, og med i styret i Akershus Bondelag. I tillegg driver hun med aktivitetsskole på gården, der målet er å lære både barn og foreldre hvor melka kommer fra.

Kunnskap om dyr, landbruk og matproduksjon er ikke selvsagt for folk i dag. Bogstad ønsker å opplyse folket, og vise dem hvor maten kommer fra. Samtidig ønsker hun en variert hverdag, og opplever bondeyrket som mindre ensomt når hun får mange besøkende innom gården.

– Du investerer ti millioner, hvor er du om ti år?

– Om ti år er jeg her, og har fått utvikla aktivitetsgården enda mer. Ellers vil jeg fokusere på å levere kvalitet. Det beste er å ta en dag om gangen, svarer den unge bonden.

 

Stikkord denne saka: , ,