BN+

Lamminga er høydepunktet for de fleste saueprodusenter. Innsatsen disse dagene og ukene om våren er grunnlaget for fine lam og gode resultat om høsten.


Siv Meling
Veterinær, rådgiver, og saueprodusent, Austre ÅmøyLamminga er den viktige starten for alle små lam som skal vokse godt for å nå målet om fine slaktelam og avlsdyr. Lammetapet er i underkant av 20 prosent gjennom sesongen. Av disse er 4,1 prosent dødfødte og 3,4 prosent dør i spedlamsperioden, før utslipp.

Mål for produksjonen

Det kan være nyttig å tenke gjennom egne mål for lammeproduksjonen på forhånd, både størrelse på lammetapet og sluttresultatet på høsten. Alle bør ha et mål om å redusere lammetapet. Tap i perioden før utslipp er ofte relatert til fødselsskader og dårlig råmelkstildeling. Bedre kartlegging av tidspunkt og årsak til lammetap kan resultere i målrettede forebyggende tiltak.
Et hovedmål for produksjonen kan være å få flest mulig lam slaktet før de når en alder på 170 dager. For å klare det, må gjennomsnittlig tilvekst fra fødsel til slaktealder være minst 270 gram per dag. For de fleste flokkene er dette gjennomførbart, men det forutsetter at lamma får en god start og høy tilvekst frem til vårvekt.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,