BN+

Bedre grovôr: Skal vi redusere avhengigheten av soya, bør proteininnholdet i graset vårt opp. Foto: Istock


Det er store forskjeller på hvor mye protein man klarer å produsere fra graset. Melkebøndene på flat-Jæren er mindre avhengige av soya enn resten av Rogaland.


Magnus Haugland, NRL Rogaland


Gras er vår viktigste proteinkilde. Likevel får vi ofte for lite protein fra grovfôret, slik at dette må suppleres med andre kilder. Soya har fantastiske egenskaper som proteintilskudd. Den er svært effektiv til å øke proteinandelen i fôrrasjonen. Men bruken av soya er omstridt. Skal vi redusere avhengigheten av soya, bør vi heller øke proteininnholdet i graset vårt.
NLR Rogaland har hentet inn og sammenlignet proteininnholdet i surfôret i Rogaland. Resultatene fra 2019 viser at det er de samme kommunene som vi har sett at har høyt energiinnhold, som har mye protein i graset. Dette stemmer med det vi vet, nemlig at tidlig slåttetidspunkt gir høyere proteininnhold. Høy andel raigras i disse kommunene bidrar nok i samme retning.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

LES BONDEVENNEN DIGITALT

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Logg inn med brukarnamn og passord.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Ikkje ennå abonnent? Prøv Bondevennen ei veke gratis her!

Er du abonnent på papir og ønsker digital tilgang?
Send oss en epost på post@bondevennen.no

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,
Share This