BN+

Forsøk: NLR Rogaland gjennomførte i 2019 et forsøk hvor vi testet ulike ensileringsmiddel. Forsøket viste at underdosering av syrebaserte ensileringsmiddel var negativt for gjæringskvaliteten. Alle resultatene er presentert i en rapport på NLR sine nettsider. Foto: Ingrid Møgedal


Dette er et spørsmål vi ofte får når vi er ute hos produsenter. Svaret kommer som oftest etter en diskusjon rundt tørrstoffprosenten i graset, eventuelle problemer med sporer i melk eller tilfeller av listeriose på sau.


Ingrid Helene Møgedal, NLR Rogaland


Målet med ensileringa er å bevare mest mulig av næringsstoffene i fôret. Dette gjøres først og fremst ved å sikre lufttette forhold (rask innlegging, hard pressing, tett silo/mange lag med plast). Deretter ønsker vi en rask pH senkning i graset for å hemme uønska bakterievekst. Det er her ensileringsmidlene kommer inn, og det finnes flere typer ensileringsmidler som har ulik effekt på ensileringsprosessen. Alle har som formål å senke pH, skape et konkurransefortrinn til melkesyrebakteriene, gi minst mulig tap av næringsstoffer og sikre en vellykket gjæring. Vi kan grovt dele ensileringsmidlene som er i bruk i dag i to grupper; gjæringshemmende og gjæringsstimulerende produkter.

Gjæringshemmende produkter: Syre og salt

Syrebaserte ensileringsmidler er kjemiske og de virker ved å hemme gjæringa. De inneholder hovedsakelig organiske syrer og salter av disse. Syrebaserte produkter vil senke pH i grasmassen umiddelbart etter tilsetning.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: