BN+

Kvalitetsskille: Grovfôrkvaliteten varierer ikke bare fra gard til gard, men også mellom ulike regioner i Rogaland. Ja, som bildet viser, til og med på samme gard kan vi observere ulike fôrkvaliteter. Her ble 1.slått tatt på høyre side av veien, samtidig som man tok 2.slått på venstre side av veien. Foto: Magnus Haugland


Tall fra 2019 viser at det er kommunene på flat-Jæren og øyene rundt som har lavest forbruk av kraftfôr pr. kg melk de produserer.


Magnus Haugland, NRL Rogaland


At enkeltbønder klarer å ha høy ytelse på dyrene med relativt lite bruk av kraftfôr er kjent fra før, men vi ser den samme variasjonen mellom ulike regioner i Rogaland.
Det er geografiske forskjeller i hvorvidt fôrrasjonen til melkekyr består av mye kraftfôr eller grovfôr. Vi har delt tallene opp etter kommuner i Rogaland. I Sola og Randaberg bruker man under 25 kg kraftfôr for å produsere 100 kg energikorrigert melk (EKM), mens man i Egersund og Hjelmeland bruker nesten 35 kg kraftfôr for å produsere det samme. Det betyr at man trenger 40 prosent mer kraftfôr for å produsere én liter melk i de kommunene hvor man bruker mest.
Hva er grunnen til at kommunene på flat-Jæren produserer godt grovfôr og bruker lite kraftfôr?
Tallene sier ikke noe om hvorfor det er slik. Dette blir bare spekulasjoner, men vi vet en del om vårt eget fylke, og man kan jo gjøre seg noen tanker.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: ,