Bybønder: Barbara og Kamil Slowik bygde om en konteiner, og startet matproduksjon – midt i byen. Nylig flyttet de inn i en større konteiner, med fem ganger så stor kapasitet.

I en ombygd fraktkonteiner spirer nye smaker. Barbara og Kamil driver med matproduksjon midt i byen, og kokkene står nærmest i kø for produktene deres.

Jane Brit Sande

Urbant landbruk er ikke noe nytt. I byer over hele verden foregår det produksjon av mat og nytteprodukter i kolonihager, på tak, på fellesareal i leilighetskompleks, og i parker. Bare i vår egen hovedstad er det mer enn hundre forskjellige initiativ knyttet til urbant landbruk. Også i sørvest, i Stavangers østre bydel Storhaug, blomstrer matmiljøet, med mathåndverkere som Stavanger ysteri, Jacobs Brød, og bryggeriet Yeastside brewing. I en ombygd fraktkonteiner i samme bydel, dyrkes også ørsmå grønnsaker. Barbara og Kamil Slowik lanserte matbedriften Smågrønt under Gladmaten i Stavanger i fjor. «Bittesmå vekster med stort potensial», skriver de på nettsiden sin. De to unge polakkene spesialiserer seg på mikrogrønt. I spesialkonstruerte hyller dyrker Barbara og Kamil fram over 20 forskjellige sorter mikrogrønt, som de hver uke selger ut til restauranter og privatkunder.

– Mikrogrønt er veldig næringsrikt. Forskning gjort på University of Columbia viser at mikrogrønt har 10 til 40 ganger så høy næringsverdi som en fullvoksen plante, sier Kamil.

Kundene kommer

Ekteparet har hatt vind i seilene siden lanseringen i fjor sommer.

– Lanseringen på Gladmaten var en suksess, og vi fikk en utmerket mulighet til å kartlegge hva slags kunder vi kunne nå, og hva slags smaker de var interessert i, sier Barbara.

– Det har ikke vært vanskelig å skaffe kunder. Vi opplever faktisk at de kommer til oss. Først kom vi i kontakt med noen kokker, og siden har ordet spredd seg. Restaurantmiljøet er ikke stort, og kokkene kjenner hverandre, sier Kamil.

Vekstene er stort sett forhåndsbestilt, og dermed er ikke matsvinn et problem, ifølge Barbara og Kamil. De to ønsker å utvide kundegrunnlaget.

Tett på: Hvert steg i produksjonen er avgjørende for sluttresultatet. Barbara er tett på produksjonen.

– Vi vil gjerne nå flere privatpersoner, men foreløpig har vi ikke gjort veldig mye for det. Vi tror det er et godt marked for oss der også, og vi er i gang med å etablere oss her. Første gang vi var med på Bondens marked, var vi utsolgt i løpet av to timer, sier Kamil.

Egen teknologi

For knappe tre uker siden flyttet Smågrønt inn i en ny og større konteiner, på 28 m2. Dette gir en produksjonskapasitet på 150 kilo, eller 1600 enheter, med mikrogrønt, på en uke. Barbara forteller at de øker produksjonen steg for steg, etter hvert som de får nye kunder.

– Arealet i den nye konteineren er dobbelt så stort, men kapasiteten er fem ganger så stor, sier Kamil.

– En mer effektiv innredning og bedre utnyttelse av hele rommet er grunnen til den store kapasitetsøkningen, påpeker han.

Kamil har selv utviklet teknologien de bruker i konteineren. Lysarmaturene er spesielt utvalgt, vannkilden er filtrert regnvann, og temperaturen inne i konteineren blir nøye kontrollert.

– Vi tømmer konteineren for vekster hver uke, og dyrker deretter fram nye. Hvert eneste steg i produksjonen er viktig. Vi brukte fem måneder på å komme frem til metoden vi nå bruker, sier Kamil.

Mer enn det vil han ikke røpe.

– Om vi sammenligner oss selv med andre aktører, ser vi at vi har en mer effektiv produksjon. Den har vi utviklet selv, og skal også leve av, sier han.

Det er nemlig ikke bare mikrogrønt de to selger. En del av bedriftsideen er å designe konteinere for salg til andre som også vil starte opp. Barbara og Kamil er ikke redde for konkurrenter.

– For best mulig kvalitet, bør det ikke gå lengre tid enn halvannen time fra vi tar vekstene ut av konteineren til vi leverer dem hos kunden, sier Barbara.

– Vi ønsker heller ikke frakte varene langt. Både fordi vi ønsker en lokal profil, og også av miljøhensyn, sier hun.

Kundekretsen deres er primært i Stavanger og Sandnes.

Populært: Nede ved sjøen i Stavangers østre bydel Storhaug, holder Smågrønt til. Barbara og Kamil sine produkt er populære blant byens kokker. Konteineren vekker nysgjerrigheten hos mange.

Sopp neste og konteiner i nord

Bybøndene har store ambisjoner for bedriften sin.

– Forholdene inne i konteineren endrer seg ikke, samme hvordan forholdene er på utsiden. Jeg mener det er potensial for å dyrke i konteiner flere steder i Norge, og vi jobber med å utvide Smågrønt til en virksomhet med flere lokasjoner, sier Kamil.

De har allerede en avdeling i Polen. Kamil avslører at de også er i dialog med både matvarebutikker som vil ha mikrogrønt, samt med aktører som er interesserte i konteinere så langt nord som Bodø.

– Der er jo vekstsesongen veldig kort, og dyrking av mikrogrønt vil være et spennende supplement i produksjonen, sier Barbara.

Spirene og konteinerutviklingen er bare starten. Kamil og Barbara er i gang med å teste sopproduksjon, og å utvikle produksjon av spiselige blomster.

Mikrogrønt til alle

Barbara og Kamil er bevisste på klimaendringer og effektivitetspresset i konvensjonelt landbruk. Dette er bakgrunnen for deres lokale løsning. Ekteparet drives av gleden ved å skape.

– Ideen om å bygge om en konteiner var noe vi hadde grublet på en stund. Det var ekstra gøy å gi det et forsøk med noe som kan skape verdi for lokalmiljøet samtidig som det er blitt en bedrift og arbeidsplass for oss, sier Kamil.

Barbara og Mikal tror at mikrogrønt er mer enn en hipp og spennende nisje.

– Vi mener mikrogrønt kan være et viktig supplement i kosten til folk i dag. Det har et betydelig innhold av vitaminer og næringsstoffer vi har behov for. Noen ganger har folk kanskje ikke kunnskap eller tid til å sørge for et næringsrikt kosthold, og da kan mikrogrønt være en enkel og god løsning på dette, sier Kamil.

– Vi håper mikrogrønt snart kan være tilgjengelig for alle, sier Barbara.