BN+

Skånsom behandling: Undertegnede i gang med å operere ei ku for venstresidig løpedreining. Her inspiseres organer i bukhulen, før kikkerten dreies mot kuas frampart, og løpen vil ses mellom vom og bukvegg. Operasjonen gikk fint, og kua fikk flere gode laktasjoner etterfølgende.


Venstresidig løpedreining er den vanligste formen for løpedreining hos melkeku. Tilstanden kan oppstå som en følge av andre sykdommer, eksempelvis i jur, klauv og bør, eller som en konsekvens av for raske fôrskifter eller stress.


Kay Arne Aarset, privatpraktiserende veterinær i Gjesdal og omegn 


Løpen ligger normalt litt over til høyre side i bunnen av bukhulen hos storfe. Løpen er den siste av kuas fire mager, før fordøyelsessystemet går over i tarmsystemet. Løpedreining skjer i de aller fleste tilfeller i tidlig laktasjon, men kan oppstå senere i laktasjonen, og i sjeldne tilfeller hos kviger og okser.

Årsak

Ofte er løpedreining en følgesykdom etter en annen primærsykdom. Primærsykdommen kan være en jurbetennelse, ei dårlig klauv, børbetennelse med mer. Alle former for stress kan også være medvirkende til at kua får en unormal plassering av løpen. Endring i fôring av kua er også en alminnelig årsak, og særlig hvis kua får en konsentrert fôrrasjon. Under fordøyelsen dannes det mye gass. Denne gassen vil under normale forhold enten rapes opp, eller komme ut bak. Men ved unormale forhold vil denne gassen forbli i løpen (eller produksjonen er unormalt stor), og gi en ballongeffekt - altså den vil opp. Det kan skje ved at løpen går opp på høyre side i bukhulen (er ofte veldig alvorlig på grunn av en vridning av løpen) eller ned under vomma og opp på venstre side – derav navnet venstresidig løpedreining (VSLD). Sistnevnte er den mest vanlige form for løpedreining, og den formen jeg vil fokusere på videre i artikkelen.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: