BN+

Hjelpemiddel: VMS Repromodul måler progesteronnivået i mjølka til kyrne som skal inseminerast. Den raude prikken (pil 1) indikerer brunst, den blå (pil 2) viser faktisk inseminering og den oransje (pil 3) indikerer at kua er drektig. Kua litt på eit konstant høgt nivå. Foto: Liv Kristin Sola


Nye hjelpemiddel og ny teknologi gir ein tidleg diagnose for om kyra er drektig. Nyttig for bonden, men kan det erstatte ein merksam røktar og ein dedikert dyrlege?


Torbjørn Nes Hjelle
Dyrlege tilknytta Eid Veterinærkontor, privat praksis i Ytre Nordfjord«Kalv i kua» på riktig tidspunkt er ein av dei absolutte suksessfaktorane i moderne storfeproduksjon. Dyrlegen har ei viktig hjelperolle for å nå dette målet, og tidleg drektigheitskontroll er naudsynt for å ha kontroll.


I gamle dagar lærte vi om seks sikre teikn på drektighet ved hjelp av rektalisering. Dei tidlegaste av desse teikna er råd å kjenne på rundt 30 dagar. Målet som veterinærstudent var å bli trygg på drektigheitskontroll før seks veker. Å bli god på drektigheitskontroll krev ein del mengdetrening.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE GRATIS

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her

På grunn av endring i abonnementssystemet 25.10.23 må alle abonnenter sette nytt passord for å lese låste artikler på nettsiden. Vi beklager bryderiet.
Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: